Türkiye’nin İlk Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı 9 Ocak 2024’te Göreve Hazırlanıyor

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı 9 Ocak’ta uzaya çıkacak

Türkiye’nin ilk uzay gezgini Alper Gezeravcı’nın, 9 Ocak 2024’te uluslararası uzay misyonunda yer alacağı duyuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından Gezeravcı’nın birlikte görev yapacağı astronotlarla çekilmiş fotoğrafını paylaşarak, “İlk Türk uzay yolcumuz Alper Gezeravcı, Axiom 3 (Ax-3) misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak. Bayrağımızı gururla uzaya taşıyacak astronotumuz, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak; bilim insanlarımızın hazırladığı 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Türkiye Yüzyılı’na hayırlı olsun” notunu düştü.

Bakan Kacır ayrıca, paylaşımında Gezeravcı’nın misyonda kullanılacak armayı tanıtan bir videoya da yer verdi. Bu armada, Sekiz köşeli Selçuklu yıldızı, ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor. Videoda, Gezeravcı da görev armasının detaylarını anlatıyor.

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca kalacak ve 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek. Kacır, bu deneyler arasında biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda yapılacak deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanmış olduğunu duyurmuştu.

AxIom Mission 3 (Ax-3) ekip lideri Michael Lopez-Alegria, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı için “titiz ve donanımlı” ifadesini kullanarak, Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevine hazırlanan Gezeravcı’ya övgülerde bulundu. Ax-3 mürettebatını taşıyacak olan Dragon uzay aracı, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle Florida’dan 9 Ocak 2024’te fırlatılacak.