TÜRKİYE Sel Felaketleriyle Mücadele Ediyor
Türkiye’de sel felaketleri mayıs ayından itibaren artış göstererek haziran ayında zirve noktasına ulaştı. Son yıllarda tüm zamanların rekorunu kıran sellerin artacağı öngörülürken, Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sağanak yağışların ağustos sonuna kadar süreceğini belirtti.
“Bugünden başlayarak ağustos sonuna kadar aynı şeyleri yaşayacağız. İklim değişikliği dediğimiz şey bu. Gittikçe bir kriz ortamına gireceğiz. Bu kriz ortamında da daha fazla yağış göreceğiz. Uzun süren kuraklıkların ardından sağanak yağışlar geliyor. Neredeyse her noktada yağışlar fazlalaştı. Bu yazı da böyle geçireceğiz. Havadaki nemin artması bu yağmurların ana sebebini oluşturuyor” dedi.
Son bir hafta içinde Samsun’da iki kez sel felaketi yaşandı. Başkentte etkili olan sağanak yağış nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. İzmir’de de su taşkınları meydana geldi ve bir çok araç sel sularıyla sürüklendi. Kırıkkale, Zonguldak, Aydın, Bursa gibi birçok şehirde yağışlar hayatı felç etti.
Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Türkiye’de partiden bağımsız olarak söylüyorum, hangi belediye olursa olsun kaldırım yapmayı ve çiçek dikmeyi tercih ediyor; çünkü bunlar görülüyor. Doğa artık bizim yaptığımız hataları affetmiyor. O yüzden yanlış altyapı yatırımlarından uzak durmamız gerekiyor şehirlerde” dedi.
Almanya’da Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nde Meteoroloji ve İklim Araştırmaları alanında çalışan Dr. Gamze Koç, ölümcül olan sellerin yüzde 40’ının yaz aylarında gerçekleştiğini söylüyor. Bu verilere Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini de ekleyen Koç, sellerin en çok haziran ayında olduğunu savundu.
Türkiye hala 4 mevsimi yaşıyor ancak mevsimlerin tanımı değişiyor. Mevsimlerin süreleri kısalıyor. Daha uzun veya daha kısa bir ilkbahar gibi. Özellikle İç Anadolu, Ege, ve Akdeniz bölgelerinde daha kısa sonbahar ya da Karadeniz’de daha kısa bir ilkbahar yaşanabiliyor. 60 yıl öncesine göre ortalama sıcaklık 5 derece artmış durumda.
Doğa artık bizlere yapılan hataları affetmiyor ve yağışlar korkutucu boyutlara ulaştı. Şehirlerin altyapı yatırımlarının doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde, sel felaketleri ülkemizde daha da artacak ve daha çok can kaybı yaşanacak.