Türkiye’nin Su Kaynakları ve İklim Değişikliğiyle Mücadele Çalışmaları

Bakan Yumaklı uyardı: Su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşebiliriz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘Ulusal Su Kurulu’nun başkanlık yaptığı ilk toplantıda su kaynaklarının azalması ve iklim değişikliği konularına değindi. Bakan Yumaklı, suyun sınırlı ve azalan bir kaynak olduğunu ve hızlı tüketim, kirlilik, sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi etkenlerle kullanılabilir temiz su miktarının her geçen gün azaldığını belirtti.

Bakan Yumaklı ayrıca, iklim krizinin dünya genelinde çok yıkıcı bir etkisi olduğunu ve son 5 yılın en sıcak dönemi olarak kaydedildiğini söyledi. Kuraklık, sel, fırtına gibi doğal afetlerin sayısının son 50 yılda beş kat arttığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, önümüzdeki 26 yılda sıcaklıkların artması, yağışların azalması ve kar örtüsünün azalması beklenildiğini ifade etti.

Yağışların Türkiye genelinde ve Marmara Bölgesi’nde azaldığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, gelecek tahminlerine göre nüfus artışı ve su kaynaklarının azalmasıyla su yetersizliği riskinin artacağını söyledi. Eğer su kullanımlarımızda farklılık yaratamazsak ve iklim değişikliği etkileri artmaya devam ederse, 2030 yılında toplam nüfusun yüzde 49’unun su yetersizliği riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.

Ulusal Su Kurulu’nun su arzına ilişkin planları belirleyeceğini ifade eden Bakan Yumaklı, su yönetimi konularında karar alma mekanizmalarının üst düzey kurullar aracılığıyla yürütüldüğünü vurguladı. Kurulun, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için politikalar belirleyeceğini ve su planlarıyla taşkın güvenliğiyle ilgili kararlar alabileceğini açıkladı.

Bakan Yumaklı, su kaynaklarının güvence altına alınması ve taşkın afetine karşı direncin artırılması amacıyla Su Kanunu ve Taşkın Kanunu üzerinde çalışmalar yapıldığını, ayrıca havza ölçekli yönetim planlarını ve bölgesel sorunları ele alacaklarını söyledi. Aynı zamanda Bakanlığın nitrata hassas bölgelerle ilgili önerilerini ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayılı kirlilikle mücadeleyle ilgili önerilerini değerlendireceklerini belirtti.