Türkiye’nin Suriye’deki Hava Operasyonunda Türk SİHA’nın Düşürülmesi Sonrası ABD’den Açıklama

Pentagon altı kez ‘üzücü’ dedi

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütü unsurlarına yönelik hava operasyonları yapmasıyla ilgili bir olay sonrası ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder açıklama yaptı. Ryder, “Perşembe günü yerel saatle 11.30 civarında, Türk bir SİHA, ABD kuvvetlerinin bulunduğu yasaklı bölgeye yeniden girdi. ABD komutanları, SİHA’nın ABD kuvvetlerine yakın bir şekilde uçmasıyla potansiyel bir tehdit olduğunu değerlendirdi ve meşru müdafaa amacıyla ABD F-16 savaş uçakları SİHA’yı düşürdü” dedi. Ryder, yaşanan olayın “üzücü” olduğunu da belirtti.

Pentagon sözcüsü, Türkiye’nin SİHA’sının kasıtlı olarak harekete geçmediğini vurgulayarak şunları söyledi: “Elimizde Türkiye’nin ABD güçlerini hedef aldığına dair hiçbir belirti yok. Bakanlarımız arasında yakın koordinasyonu sürdürme kararlılığını teyit etmek için verimli bir görüşme gerçekleşti. ABD ve Türkiye arasındaki yakın iletişim ve koordinasyonun devam edeceğine dair sözleşme yapıldı.”

ABD’li tuğgeneral, Türkiye’nin kendi halkını teröristlerden koruma hakkını sorgulamayacaklarını da belirtirken, ABD’nin PKK terör örgütüyle mücadelede Türkiye’nin ve Türk halkının yanında olduğunu vurguladı.

Olayın ardından Savunma Bakanı Austin’in Türk mevkidaşı Güler’le olan telefon görüşmesi hakkında Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bakan Austin, Suriye’nin kuzeyinde gerilimi azaltma ve çatışmasızlık protokollerine, her iki tarafın askeri kanalları aracılığıyla iletişim kurmanın önemine dikkat çekti.” Açıklamada, ABD’li bakanın terör örgütü DEAŞ’ı mağlup etme konusunda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını kabul ettiği de belirtildi.