Türkiye’nin Yeni Aşı Merkezi Yolda

Bakan Koca’dan ‘aşı üretim üssü’ açıklaması: Yüzde 86’sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanlığı’nca Yapılacak Olan Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi Yakında Tamamlanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin ilk etap inşaatının hızla tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Türkiye, 1998 yılından bu yana aşı üretimine ara vermiş olmasına rağmen, COVID-19 salgınına karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda aşı üreten 9 ülkeden biri olmayı başarmıştır.

Yeni Hıfzıssıhha merkezinin, “aşı üssü” olarak planlandığını belirten Koca, merkezin Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında yer alacağını ve aşı üretiminin yanı sıra bazı genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarını da yürüteceğini aktardı.

Bakan Koca ayrıca, “Merkezin ilk etabının yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. Akıllı bina teknolojisiyle donatılacak olan merkezin inşaat çalışmaları 3 etapta ilerleyecek. İlk etapta araştırma ve üretim laboratuvarlarını içerecek bölümün hizmete girmesi planlanıyor. 2. etapta aşı üretim tesislerinin, 3. etapta ise cihazların montajının ve ruhsatlandırılmasının yapılacağını belirtti.

Yeni merkezin aşı üretim süreçlerinde bilgi birikimine sahip bilim insanlarıyla iş birliği yaparak yerli üretim imkanlarını geliştirme hedeflendiğini vurgulayan Koca, “Öncelikli olarak çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi 3 aşının teknoloji transferiyle Türkiye’de üretimi planlanıyor. Merkezin faaliyete geçmesiyle 2028 yılından itibaren ülkemizde bağışıklama programındaki aşıların yüzde 86’sının yerli olarak üretilmesi hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

Dünya Aşı Haftası kapsamında konuşan uzmanlar, “Çocuklarda hastalıkları olmadan önlemek, yani korumak, hastalığı tedavi etmekten daha önemlidir. Aşı da hastalıklardan korunmada en etkili araçtır” dedi.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, aşıların yıllardır takip edilen güvenilir yöntemler olduğuna vurgu yaparak ulusal aşı takviminde bulunan hastalıklarla ilgili kullanılan bütün aşıların oldukça etkin olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Süleymanoğlu, “Aşıların yan etkileri olduğunu ancak bu etkilerin hastalığın sebep olabileceği zarardan çok daha düşük ve önemsiz olduğunu” belirtti. Aşı karşıtlığında sosyal medya üzerinden yayılan bilgilere ve uzmanlığı olmayan kişilerin açıklamalarına itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “İnsanlar bilimsel gerçekleri araştırıp bir doktora danışmadan aşı karşıtı olmamalıdır” dedi.