Jeoloji Uzmanı: Volkanik Depremler ve Türkiye’yi Tehdit Eden Riskler
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden jeoloji uzmanı olan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaptığı açıklamada Türkiye’de meydana gelen depremlerin aslında tektonik değil magmatik kökenli olduğunu belirtti. Yunanlar dahil olmak üzere birçok kişi bunları tektonik depremler olarak adlandırsa da, Ersoy, bu depremlerin volkanik kökenli olduğunu vurgulayarak, “Böyle bir tektonik deprem olmaz. Bakın 5 büyüklüğüne kadar depremler meydana geliyor. Bir türlü daha büyüğü olmuyor” dedi.
Ersoy, volkanların doğum sancıları olarak nitelendirdiği depremlerin Santorini Adası’nın denizaltında ve çevresindeki diğer volkanlarda meydana geldiğini belirtti. Bu volkanların Türkiye’yi de etkileyebileceğini ifade eden Ersoy, “Volkanlar patladığında, Türkiye’yi etkileyebilirler. Oradaki volkanlar kül püskürtebilen tipler olduğundan rüzgâr sistemleriyle Türkiye’ye doğru yayılabilirler” şeklinde konuştu.
Şiddetli püskürmelerde volkan külünün 7 kilometreye kadar çıkabileceğini belirten Ersoy, bu durumun havadaki uçuşları bile engelleyebileceğine dikkat çekti. Örneğin 2010’da İzlanda’daki bir volkanın püskürmesi sonucu 100 bin uçak seferinin iptal edildiğini hatırlattı.
Ayrıca, Türkiye kıyılarında olası bir tsunami tehlikesine de dikkat çeken Ersoy, denizaltı heyelanı ya da büyük bir deprem sonucu tsunami oluşabileceğini söyledi. Kıyılardaki erken uyarı sistemlerinin önemine vurgu yapan Ersoy, “Tsunami gerçekleştiğinde bize ulaşması yaklaşık yarım saat sürebilir. Bu süre zarfında vatandaşların gerekli tedbirleri alması önemli” dedi.
Santorini çevresinde bulunan ve M.Ö. 1400 yılında patlayan Kolumbo yanardağının, Minos medeniyetinin sona ermesine yol açtığını hatırlatan Ersoy, Türkiye’nin bu volkanik risklere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.