Türksat 6A: Milli Haberleşme Uydusu Yolculuğunda ilerliyor.

Türksat 6A’nın testleri devam ediyor... Bakan Uraloğlu: Ekim ayında 42 derece Doğu yörüngesine göndereceğiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Türksat 6A’nın Uzay Yolculuğu Başarıyla Devam Ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzay yolculuğunun başarıyla devam ettiğini açıkladı. Türksat 6A’nın 50 derece Doğu test yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını belirten Uraloğlu, uydunun antenlerinin bu yörüngede ilk kez açıldığını söyledi. Tüm testlerin tamamlandıktan sonra uydunun asıl yörüngesine gönderileceğini ifade etti. Uydunun yörünge manevralarının gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan 5 ateşleme sonucunda 35 bin 786 kilometrede sabitlendiğini ve testlerin bu uzaklıkta devam ettiğini vurgulayan Uraloğlu, uydunun bütün fonksiyonlarının normal çalıştığını ve sürecin planlandığı şekilde ilerlediğini belirtti.

Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesinde bir dizi teste tabi tutulduğunu belirterek, uydunun geçici yörüngesinde 8 farklı sistemde testler yapıldığını aktardı. Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, Türksat 6A’nın Güç Alt Sistemi, Uydu Yönetim Alt Sistemi, Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi, Kimyasal İtki Alt Sistemi, Elektrikli İtki Alt Sistemi, Isıl Kontrol Alt Sistemi, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi ile Faydalı Yük Alt Sistemi üzerinde testler yapılmaktadır. Bu testlerin tamamlanmasının ardından, Ekim ayı sonuna doğru uydunun 42 derece Doğu yörüngesine gönderileceği belirtildi.

Uraloğlu’nun vurguladığı gibi Türksat 6A ile Türkiye, haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasına girmiştir. Uraloğlu, “Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlılığın azaltılması milli güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Türksat 6A projesi, dışa bağımlılığın azaltılması konusunda önemli bir adım olacaktır” açıklamasını yaptı.