Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı İncelemeleri Yaptı ve Açıklamalarda Bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Bakırköy- Kirazlı metro hattını şubat 2024’te hizmete açacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Molla Gürani İstasyonu’nda devam eden Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı’nı denetledi. Bakan Uraloğlu’na İstanbul Valisi Davut Gül, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır ve Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir eşlik etti. İncelemelerin ardından Bakan Uraloğlu açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ülkemizde toplamda 12 ilde faaliyet gösteren 922 km şehir içi raylı sistem hattının 395 kilometresi bakanlığımız tarafından inşa edildi. Ayrıca İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kayseri ve Konya illerinde devam eden 9 projede 102,1 km uzunluğunda raylı sistem hattı inşaatı devam etmektedir. İstanbul’da hizmete sunduğumuz metro hatlarının toplam uzunluğu 130,2 km’dir. Bunlar arasında Gebze-Halkalı Banliyö Hattı (Marmaray), Levent-Hisarüstü Metro Hattı, Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ve Başakşehir-Çam Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı bulunmaktadır. Şu anda İstanbul için toplamda 55,7 km uzunluğunda 5 hat üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bunlar arasında Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Kirazlı Metro hattı, Kağıthane-Gayrettepe Metro Hattı, Halkalı-Başakşehir-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Altunizade – Çamlıca Camii – Bosna Bulvarı Metro Hattı ve Kazlıçeşme – Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi yer almaktadır. Bu devam eden projelerin tamamlanmasıyla İstanbul’daki raylı sistem ağı 394,5 km’ye ulaşacak ve bu hattın yarısından fazlası bakanlığımız tarafından yapılmış olacaktır” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu, “Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı 8,4 km uzunluğunda ve 7 istasyona sahiptir. Bu istasyonlar şunlardır: Özgürlük Meydanı, İncirli, Haznedar, İlkyuva, Yıldıztepe, Molla Gürani ve Kirazlı istasyonları. Günde 1 milyon yolcunun seyahat edeceği bu hatla saatte 80 km hızda seyahat edilmesi planlanmaktadır. Hat faaliyete geçtiğinde Kayaşehir-Bakırköy İDO arası seyahat süresi 39 dakika, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi – İncirli arası seyahat süresi 31 dakika, Kayaşehir-Kirazlı arası seyahat süresi 27 dakika, Metrokent-Özgürlük Meydanı arası seyahat süresi 30 dakika olacaktır. Bakırköy-Kirazlı metro hattımızın karayolu bakım ve işletme maliyetlerinden kaynaklanan ekonomik kazancı 6,1 milyar dolar olacaktır. Şu ana kadar projede 13,3 km TBM ve 3,6 km klasik tünel açma metoduyla toplamda 16,9 km tünel kazısını tamamladık. İstasyonlarda toplam 105 bin metrekare yapı alanının %90’ını bitirdik. 17 km demiryolu ray montajının 15 km’sini tamamladık. Hat işlerinde %90 ilerleme kaydettik. İstasyonlara ait kaba inşaat işlerinin büyük ölçüde tamamlandığını belirtmek isterim. İnce işlere ait imalatlar %55, elektromekanik işlere ait imalatlar ise %62 oranında tamamlanmıştır. İstasyonlardaki ince işler, betonarme, elektromekanik ve sinyalizasyon gibi imalatları en kısa sürede tamamlayarak projemizi 2024 yılı başlarında hizmete açmayı planlıyoruz. Bugün yaptığımız koordinasyon toplantısında firmamız ve AYGM ile 2024 Şubat ayının ilk çeyreği değil, Şubat ayı içinde projeyi İstanbul halkının hizmetine sunabileceğimizi gördük ve bu kararı aldık. Bu haberi sizler aracılığıyla duyurmak istiyorum” dedi.