Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Ankara’da medya temsilcileriyle bir araya gelerek çeşitli konularda bilgi verdi. Bakan Uraloğlu, olası İstanbul depremine yönelik hazırlıklardan bahsetti ve tahliye planının hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca karayolları ve demiryollarındaki yeni projeler hakkında da açıklamalarda bulundu.
İstanbul’daki köprülerle ilgili olarak Bakan Uraloğlu, iki köprünün askı halatlarının yenilendiğini ve rutin kontrollerinin yapıldığını aktardı. Ayrıca otoyollarda bulunan viyadüklerin deprem güçlendirmelerinin yapıldığını belirtti. Bakan, özellikle otoyollarda bulunan köprülerin altına ilave çelik plakalar konulduğunu ve gerekirse kirişlerin üzerine düşmeleri durumunda köprünün tamamen kullanılamaz hale gelmesini engellemek için bu tedbirin alındığını dile getirdi. Şu anda İstanbul’da devam eden çalışmaların olduğunu da söyledi.
Ulaştırma Bakanı, İstanbul’un ana arteri olan Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden tahliye ve acil yardımın sağlanacağını belirtti. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden de bu imkanın sunulacağını ifade etti. İstanbul’da bir tahliye planlarının olduğunu da vurguladı.
6 Şubat depremi sonrasında arazilerin kaydığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, yol ve binaların koordinatlarının değiştiğini söyledi. Deprem bölgesindeki sanayinin Anadolu’ya kaydırılması konusunda çalışmaların olduğunu belirtti ve Konya ile Kayseri’nin deprem riskinin daha az olduğu bölgeler olarak öngörüldüğünü ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nın yeniden yapılacağını ve aynı yere yapılacağını belirtti. Bu konuda başka bir seçeneğin olmadığını söyledi ve Rize ve Ordu Giresun havalimanlarının denizin içerisine yapıldığı örneklerden bahsetti.
Süper hızlı tren projeleriyle ilgili olarak Bakan Uraloğlu, Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep hızlı tren hattının 2027 yılında tamamlanacağını ifade etti. Ankara’nın İzmir’e bağlanmasını sağlayacak yüksek hızlı trenin ise 2028 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Ayrıca Karadeniz’e ulaşacak demiryolu hattının Kırıkkale ile Çorum arasının 2028’e kadar bitirilmesi planlandığını belirtti. Ankara ile İstanbul arasında süper hızlı tren projesinin tamamlandığını ve bu sayede seyahat süresinin yaklaşık 80 dakikaya düşeceğini ifade etti.
Havayolu alanında yapılacak yatırımlara da değinen Bakan Uraloğlu, 2053 yılına kadar 19.5 milyar dolarlık bir yatırım planlandığını söyledi. Havalimanı sayısının da 2028 yılına kadar 61’e çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca Esenboğa, Antalya ve Trabzon gibi havalimanlarının genişletilme çalışmalarına başlandığını ifade etti. Bakan, Çukurova Havalimanı’nın bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflendiğini ve Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının da önümüzdeki yıl bitirileceğini dile getirdi. Ayrıca deniz limanı sayısının 2023 yılında 217’ye, 2028 yılına kadar ise 255’e çıkarılması planlandığını belirtti. Mersin ve Adana’da yeni limanlar düşünüldüğünü de ekledi.