Ülkede Beklenen Şiddetli Yağışlar ve Yaşanan Felaketler

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı... Yollar göle döndü, araçlar mahsur kaldı! Ankara'da sele kapılan çocuk kurtarıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü: Ülkenin Çeşitli Bölgelerinde Yoğun Yağışlar Bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemizin genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu olacağı tahmin ediliyor. Marmara’nın doğusu, Kuzey Ege’nin iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Zonguldak, Düzce, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Yağışların en kuvvetli şekilde İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Ankara, Çankırı, Adana çevreleri, Osmaniye ile Kahramanmaraş’ın batısı ve Mersin’in iç kesimlerinde etkili olması öngörülüyor. Ayrıca, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun doğusunda toz taşınımı da bekleniyor.

Hava sıcaklığının iç kesimlerde mevsim normallerinin altında seyredeceği, diğer yerlerde ise genellikle mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Batı kesimlerde kuzeyli yönlerden, diğer yerlerde ise batı ve güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette rüzgarlar eseceği belirtiliyor. İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu’nun güneybatısında kuvvetli rüzgarlar (40-60 km/sa) bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, özellikle İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Ankara, Çankırı, Adana çevreleri, Osmaniye ile Kahramanmaraş’ın batısı ve Mersin’in iç kesimlerinde yerel kuvvetli, Hatay çevresinde ise çok kuvvetli yağışların beklendiğinden ani sel, su basması, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kayseri’de Şiddetli Yağışlar Nedeniyle Araçlar Mahsur Kaldı

Kayseri’de sabah saatlerinde başlayan şiddetli yağışlar nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Talas ilçesi Yenidoğan Mahallesi’nde bulunan Kerkük Bulvarı’nda 3 araç, Kocasinan ilçesi Buğdaylı Mahallesi’nde ise Şehit Mehmet Erciyes Caddesi alt geçidinde 2 araç mahsur kaldı. Olay yerine sevk edilen Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekipleri, araç sürücülerini kurtarıp, müdahalede bulundu. Ayrıca, Kocasinan ilçesinde bulunan Tanpınar Kur’an Kursu’nda su baskını yaşandı ve içeride bulunan öğrenciler, itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.

Adana’da Yağışlar Cadde ve Sokakları Kapladı

Adana’da sabah saatlerinde başlayan yağışlar nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Yaklaşık 1 saat süren yağışlar sonucunda kentin güneyindeki birçok noktada su taşkınları yaşandı. Yüreğir ilçesi Levent Mahallesi’nde bulunan 2 çocuk suyla temas ederek oyun oynadı. Kurtarılmaları için kepçe ile müdahale gereken çocuklar, çevredekiler tarafından kurtarıldı. Belediye ekipleri, yağışın ardından suların tahliyesi için çalışmalara başladı.

Ankara’da Gök Gürültülü Sağanak Etkili Oldu

Ankara’da öğle saatlerinde gök gürültülü kuvvetli sağanak başladı. Kent merkezinde etkili olan yağış nedeniyle yaşam olumsuz etkilendi. Yenimahalle ilçesi Şentepe Mahallesi’nde sürücüler zor anlar yaşarken; bazı araçlar göle dönen yollarda arızalandı. Karşıyaka Mezarlığı Yolu, yağışın etkisiyle taşlarla kaplandı. Etlik Yayla Mahallesi’nde sel sularının taşıdığı taşlar cadde ve sokaklarda toplandı. Mahalle sakinleri, yolu açmak için çalışmalara başladı.

Sele kapılarak aracın altında sıkışan çocuk, Ankara’da vatandaşlar tarafından kurtarıldı. CNN TÜRK Muhabiri Murat Bekmezci, yaşanan olayı “Ankara’da kısa sürede etkili olan yağış nedeniyle 2 kardeş sel sularına kapıldı. 2 kardeş virajı dönen arabanın ön tekerlerine sıkıştılar. Daha sonra tekerlerin arasından kurtularak farklı bir aracın altında kaldılar. Çevredeki vatandaşlar iki kardeşi aracı kaldırarak başka bir alana taşıdılar, ardından kalp masajı yaptılar” şeklinde aktardı.