Üniversite Tercihinde Rehberlik: ÜNİ-VERİ’nin Önemi

En çok maaş pilotaj mezunlarına

Üniversite Adaylarına Yükseköğretim İstihdam Endeksi Rehberlik Sunuyor

ÖSYM’nin takvimine göre, üniversite adayları için tercih dönemi yarın sona erecek. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin hayata geçirdiği Yükseköğretim İstihdam Endeksi (ÜNİ-VERİ) projesi, üniversite tercihi yapacak adaylara meslekler hakkında rehberlik sağlıyor.

İçerisinde 2010-2022 yılları arasında lisans programlarından mezun olan yaklaşık 4 milyon kişinin verilerini barındıran ÜNİ-VERİ, bölümlere ve mesleklere ilişkin göstergelerin sayısını bu yıl 6’dan 15’e çıkardı.

ÜNİ-VERİ’nin Sunumları

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun verileriyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istihdam verilerini analiz eden ÜNİ-VERİ, adaylara iş bulmada avantajlı olan bölümleri ve mezuniyet sonrasında hangi işlere uygun olduklarını belirtiyor.

ÜNİ-VERİ’de yer alan 81 farklı bölüm arasında tıp, hukuk, diş hekimliği, mühendislik ve psikoloji gibi 17 meslek alanında mezunların iş bulma oranları büyük ilgi görüyor.Örneğin, tıp mezunlarının yüzde 87.2’si ilk 6 ay içinde iş bulabilirken, diş hekimliği mezunlarının yüzde 49.7’si bu sürede iş bulabiliyor.

İlk İşte Kazanç Oranları

2024 yılına dair verilere göre, ÜNİ-VERİ’de mezunların yurtiçindeki ilk işlerindeki ücret dağılımı da yer alıyor.Örneğin çocuk gelişimi alanından mezun olanlar en büyük grubu oluşturuyor ve asgari ücret ile 24 bin 999 TL arasında ücret alıyorlar. Tıp mezunlarının ise asgari ücret ile bu aralıkta işe başlama oranı yüzde 0 olarak belirlenmiştir.