Üniversiteler Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretiyor

Üniversiteler güneş açıyor

Üniversiteler Yenilenebilir Enerjiyle Elektrik Üretiyor

Güneş enerji sistemlerinin kampüs içerisindeki arazilere, bina ve otopark alanlarına yerleştirilmesiyle birlikte üniversiteler artık elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi, 160 bin metrekarelik alana kurulan güneş enerji sistemleriyle yılda 25 milyon kw elektrik üretiyor. Üniversite, ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 70’ini güneş enerjisinden karşılıyor ve enerji maliyetinde tasarruf sağlıyor.

Diğer üniversiteler de güneş enerjisi sistemleriyle elektrik ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir bir enerji kaynağı kullanmaya başladı. Örneğin ODTÜ, Boğaziçi, Sabancı, Başkent Üniversiteleri gibi birçok yükseköğretim kurumu, elektrik ihtiyacının tamamını ya da bir kısmını yenilenebilir enerji sistemleriyle karşılıyor. Harran Üniversitesi ise tıp fakültesi hastanesinin enerji ihtiyacını tamamen güneş enerjisi sistemleriyle karşılıyor.

İnönü Üniversitesi Malatya’daki Turgut Özal Tıp Merkezi’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini güneş enerji panellerinden karşılıyor. Ayrıca İstanbul Teknik, Akdeniz ve İstanbul Topkapı Üniversiteleri, güneş enerji sistemlerinde yaşanan arızaların tespitini yaparak enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen bir projeye imza attı. Proje kapsamında termal kameralar yardımıyla güneş enerji sistemlerine ait haritalama işlemi gerçekleştirildi.

Marmara, Dicle, Yıldız Teknik, Mersin Üniversiteleri gibi birçok üniversite de güneş enerjisi projelerini hayata geçirerek sürdürülebilir enerji kullanımına destek olmayı planlıyor.