Üniversitelerde Kayıt Dönemi Başladı, Bazı Üniversitelerde Dersler 2 Ekim’de Başlayacak

Akademik takvim değişti: Üniversiteler ‘ilk dersi’ erteledi

Üniversite kayıt dönemi, bugün başlayan ve 1 Eylül tarihinde sona erecek olan bir süreçtir. Her üniversitenin akademik takvimi ve ders yılı başlangıcı, üniversitenin senatosunun kararıyla belirlenmektedir. Çoğu üniversite, geçtiğimiz hafta 2023-2024 akademik yılında derslerin eylül ayının ikinci veya üçüncü haftasında başlayacağını duyurmuştu. Ancak YÖK (Yükseköğretim Kurulu), akademik takvimin 2 Ekim tarihinde başlaması yönünde bir tavsiye verdi. Bunun üzerine Aydın Adnan Menderes, Erzincan Binali Yıldırım, Muğla Sıtkı Koçman, Zonguldak Bülent Ecevit, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Yeditepe ve MEF Üniversitesi, akademik takvimlerinde ders başlangıç tarihini 2 Ekim olarak değiştirdi. Değişiklik yapmayan üniversitelerin öğrencileri ise kafa karışıklığı yaşamaya başladı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, bu takvim değişiklikleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Her üniversite, kendi gerçekliğine göre bir akademik takvim belirler. Öğrenciler de bu takvime göre kayıtlarını yapar, barınma durumunu hazırlar, biletlerini alır ve açıklanan tarihte derse hazır olmaya çalışır. Birçok üniversite, bu yıl da eylül ayının ikinci ve üçüncü haftalarında derslerin başlayacağı şeklinde takvimlerini açıkladı. Ancak bazı üniversite rektörleriyle yaptığım görüşmelerde, YÖK’ün 2 Ekim’de akademik yılı başlatma tavsiyesi aldıklarını öğrendim. Bu tür kararların son dakika alınması doğru değildir çünkü öğrenciler, üniversitelerin başlangıç tarihlerine göre kendilerini ayarlar. Elbette 2 Ekim’de başlamakta sorun yoktur. Zaten bazı üniversiteler her yıl bu ayda eğitime başlar. Ancak başlangıç tarihi önceden duyurulan ve son dakikada değiştirilen bir durum sorun yaratır.”

“Tüm üniversitelerin 2 Ekim’de başlaması tavsiyesinin, yurtlardaki hazırlığın tamamlanmamasından dolayı alındığını düşünüyorum. Depremzedelere açılan KYK yurtları birkaç hafta önce tahliye edilmişti. Sonrasında, bu yurtları öğrenciler için uygun hale getirmek için çalışmalara başlandı. Bu çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle böyle bir karar alındığını düşünüyorum. Ayrıca deprem bölgesindeki yurtların güçlendirme, bakım ve onarım çalışmaları için de zamana ihtiyaç olduğundan bu adımı atmış olabilirler. ‘Üniversiteleri 2 Ekim’de açarsak, o zamana kadar yurtları da hazır hale getiririz’ düşüncesiyle böyle bir karar alınmış olabilir.”

Salim Ünsal, sosyal medyada bu karara gelen tepkileri değerlendirdi ve şunları söyledi: “Bu öğrenciler, pandemiden beri düzgün bir şekilde üniversiteye gidemediler. Tam geçen sene başlamışlardı, bu kez deprem oldu ve neredeyse yarım dönem uzaktan eğitimle geçti. Ben sosyal medyada paylaştıktan sonra öğrencilerin bu kararın gerekçesini araştırmalarının doğal olduğunu düşünüyorum. Bazı öğrenciler, bu kararda COVID-19’un “Eris” varyantının etkili olduğunu düşündü. Ancak ben bunun kuvvetli bir ihtimal olmadığını ve katılmadığımı söyleyebilirim.”