Urla Karantina Adası, TÜBİTAK Projesiyle İncelenecek: Geçmişin Karantina Merkezleri Bugünün Salgınlarına Işık Tutacak

Karantina Adası araştırılacak

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan Karantina Adası, TÜBİTAK projesi kapsamında DEÜ’de görevli olan Prof. Dr. Şükran Köse ve Dr. Muhammed Dağ tarafından enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji alanında uzman akademisyenler tarafından incelenecek. “Disiplinlerarası Bir Bakış Açısıyla Klazomen Tahaffuzhanesi İzmir’de Bir Karantina Mekanı” adlı proje, 2 yıl boyunca devam edecek. Bu proje dahilinde ilk olarak Osmanlı arşiv belgeleri taranacak ve ardından adanın Cumhuriyet dönemine kadar olan geçmişi gazete haberleri aracılığıyla incelenecek. Ayrıca, saha araştırmaları da yapılarak adada görsel analizler gerçekleştirilecek.

Karantina Adası’nın 1865 yılında ilk yapılaşmalarla birlikte kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Dr. Dağ, “Bu nadir kalan karantina merkezlerinden biri olan adada aktif kullanım, yaklaşık 1955 yıllarına kadar sürmüştür. Bugün bile pandemi ve salgın hastalıklar devam etmektedir. Geçmişte insanların yaşadığı zorluklar ve buldukları çözüm yolları, günümüz için büyük önem taşımaktadır. Bu projemizde, geçmişte yaşanan pandemilerle ilgili bazı sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Dr. Dağ, farklı kişilerin Karantina Adası’na geldiğini belirterek şunları söyledi: “Hacılar, askerler, sıradan yolcular ve muhacirler karantinaya tabi tutuluyordu. Karantina süreleri genellikle 3, 5 veya 10 gün olarak uygulanmaktaydı. Bu projemizde, karantina mekanında psikolojik değişkenlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tarih, psikoloji, sosyoloji, ekonomi ve tıp gibi çeşitli bilimlerden veri ve yöntemlerden yararlanılacaktır” şeklinde konuştu.