Uyku Uzmanlarından Şekerleme Süresinin Önemi ve Yaklaşan Sıcak Hava Dalgalari

Aşırı sıcaklara çözüm siesta mı

ZAMAN DİKKAT EDİLMELİ: Uyku Uzmanları, Şekerleme Süresinin Uyku Düzenine Etkisini Açıkladı – Türk Uyku Tıbbı Derneği yöneticisi Prof. Dr. Hikmet Fırat, “Şekerleme, insanın zihinsel ve enerji seviyelerini yenilemek için yaptığı kısa süreli bir uykudur. Bu uykunun 20-30 dakikayı geçmemesi gerekir, aksi takdirde klasik bir uyku haline dönüşebilir” diyor. Şekerlemenin popüler olduğu ülkelerden biri olan İspanya’da, öğle saatlerinde yapılan “siesta” adı verilen şekerlemeler, sıcak hava koşulları nedeniyle tercih ediliyor. Prof. Dr. Fırat, şekerlemenin uzun tutulmaması gerektiğini belirtirken, kapalı mekanlarda çalışanlar için ise bu uygulamanın geçersiz olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, uzun süreli şekerlemelerin uyku düzenini bozabileceğini ve enerji seviyesini düşürebileceği konusunda da uyarıyor.

ORTAMIN HAVASI ÖNEMLİ: Uyku Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Utku Oğan Akyıldız, hafif şekerlemelerin bellek üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguluyor. Ancak doğru sürenin 20-30 dakika olduğunu belirten Dr. Akyıldız, uzun süreli şekerlemelerin ise kişinin kendisini daha yorgun hissetmesine ve gece uyku sorunlarına neden olabileceğini söylüyor. Ayrıca, uyku hijyeninin de önemli olduğunu belirten Dr. Akyıldız, uyku için karanlık bir ortamın sağlanması gerektiğini ve aşırı sıcak ortamlarda uzun süreli şekerlemelerin fizyolojik etkilere yol açabileceğini dile getiriyor. İspanyolların geçmişten bu yana uyguladığı siesta geleneğinin doğruluğuna da dikkat çeken Dr. Akyıldız, günümüzde az uyumanın bir marifet olarak algılandığını ancak bu düşüncenin toplumdaki en büyük hatalardan biri olduğunu belirtiyor.

BİRİ BİTMEDEN DİĞERİ BAŞLIYOR: İSTANBUL Teknik Üniversitesinden iklim bilimci Prof. Dr. Barış Önol, geçtiğimiz hafta sonu yaşanan sıcak hava dalgasını takip eden hafta içerisinde yeni bir dalgayla karşı karşıya kalınacağını açıkladı. Dünya Meteoroloji Örgütünün (WMO) verilerine göre, geçtiğimiz haziran ayı küresel ölçekte en sıcak haziran olarak kaydedilirken, temmuzun ilk haftası ise en sıcak hafta olarak kaydedildi. WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, sürekli yoğunlaşan sıcak hava dalgalarının insan sağlığı, tarım, enerji ve ekonomi üzerindeki etkisinin kötüleşmekte olduğunu belirtiyor. Meteoroloji uzmanlarına göre ise en kötüsü henüz gelmedi. Gelecek günlerde İtalya’da rekor kırılması beklenen 48 derecelik sıcaklık WMO tarafından da doğrulanırken, WMO ağustos ayında da benzer koşulların süreceğini öngörüyor.