Uyum Haftası ve Okula Başlangıç İçin Önemli Tavsiyeler

Şimdi okula uyum zamanı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm eğitim kademelerinde ders başı 9 Eylül’de başlayacak

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda eğitim ders başı için beklenen 9 Eylül tarihinde başlayacak. Ancak okulöncesi ve birinci sınıf öğrencileri için başlangıç bugün ‘Uyum Haftası’ olarak düzenlenecek. Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker’in ifadesine göre, “Uyum Haftası çocukların okula psikososyal olarak adapte olmaları açısından son derece önemlidir”. İlk günlerde ailenin dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde açıkladı:

Ailelerin ve Öğrencilerin Uyum Haftası’na Katılması Önemli

Prof. Dr. Yelkin Diker’e göre, Uyum Haftası’na öğrencilerin bir sorunu olmadığı sürece katılması büyük önem taşımaktadır. Bu hafta içinde çocuklar, okulu tanıyacaklar, öğretmenleri ve arkadaşları ile kaynaşacaklar, oyunlar oynayacaklar ve sınıfın rutinlerini öğrenecekler. Dolayısıyla bu ilk hafta oldukça kritik bir süreçtir. Ayrıca;

  • Okulun işleyişi çocuğa önceden aile tarafından anlatılmalıdır.
  • Aileler, okul, öğretmen ve sınıf hakkında destekleyici ve cesaretlendirici konuşmalar yapmalıdır.

Ailelerin Uyum Haftası Kaygıları

Birinci sınıflar için Uyum Haftası aslında ailelerin de adaptasyon sürecidir. Okul zaman içerisinde birçok değişim geçirmiştir ve ebeveynler, öğretmenlerin ve öğrencilerin özelliklerinin ve eğitim metodlarının farklılaşması sebebiyle küçük bir endişe duyabilirler. Bu durumda, ebeveynlerin farkındalık kazanarak çocuklarına yansıtmamaları önemlidir. Yavaş yavaş artan sürelerle çocuğun sınıfta kalması ve etkinliklere katılması sağlanarak bu durum hafifletilebilir. Uyum Haftası’nda güçlü pedagojik bilgiye sahip öğretmenler, çocukların adaptasyon sürecine yardımcı olabilirler.

İlk Gün İçin Öneriler

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Elif Ulu, okula ilk defa gidecek öğrenciler için şu dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı:

  • Özgüven: İyi bir ilk gün, çocuğun özgüvenini artırabilir. Okul, yeni bir ortam olmasına rağmen özerklik duygusunun gelişmesine de fırsat sunar.
  • Ayrılık kaygısı: Küçük çocuklar için okula gitmek, ebeveynlerinden ilk kez ayrı kalmaları anlamına gelebilir. İşbirliği içinde olan psikolojik danışmanlar, sınıf öğretmenleri ve ebeveynler, çocuğun okulda güvende hissetmesini sağlayabilir.
  • Arkadaşlık kurma: İlk gün, çocukların sosyal gelişimlerinde önemli olan arkadaşlıkların başladığı dönemdir. Pozitif etkileşimler, aidiyet duygusuna katkı sağlayabilir.
  • Sosyal beceriler: Okul, çocuklara akranlarıyla tanışma, iletişim kurma ve arkadaşlıklarını sürdürme konusunda fırsatlar sunar. Bu, sosyal becerilerin gelişmesine katkıda bulunabilir.
  • Öğrenme: Okuldaki ilginç deneyimler, öğrenmeye olan ilgiyi artırabilir. Öğretmen-öğrenci ilişkisi de oldukça önemlidir. Ebeveynler, çocuklarına öğretmenlere karşı saygı ve güven duygularını aktararak destek olabilirler.

Velilere 5 Öneri

Kıbrıs İlim Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Bugay Sökmez, velilere şu 5 öneriyi sunmaktadır:

  1. Uyum Haftası planlarınızı erken yapın ve çocuğunuzun adapte olmasına destek olun.
  2. Çocuğunuzu diğerleriyle kıyaslamaktan kaçının. Her çocuğun farklı uyum süreçleri olabilir.
  3. Duygusal olmaktan kaçının ve çocuklarınıza destek olun.
  4. Ebeveynler olarak güçbirliği yaparak çocuğunuza destek olun.
  5. Çocuğunuzun teknoloji kullanımını kademeli olarak azaltarak, geçişi kolaylaştırın.