Uzman Değerlendirmesi: Bölgesel İlişkiler ve Uluslararası Güvenlik

Eski ABD elçisi Bass: Kalbimiz Ayşenur’un ailesiyle

DAEŞ’LA MÜCADELE

Uluslararası bir güvenlik uzmanı, Türkiye ile yapılan görüşmelerde Türkiye hükümeti ve Türk insanlarının Suriyeli mültecilere yaptıkları ev sahipliğini büyük bir övgüyle karşıladıklarını belirtti. Uzman, DAEŞ’in Türkiye ve diğer ülkelerde yapabileceği olası saldırıları önlemek için çaba gösterdiklerini ve bu noktada PKK, YPG ve Suriyeli Kürt grupları arasındaki ilişkilerin zorluk oluşturabileceğini vurguladı. Devam eden DAEŞ tehdidine karşı Türkiye’nin güvenliğini koruyacak ve bölgesel güvenliğe katkı sağlayacak şekilde nasıl hareket edilebileceğine dair görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

SURİYE İLE NORMALLEŞME

Uzman, Türkiye’nin Suriye ile uzun bir sınıra sahip olmasının Türkiye’nin komşusuyla kurulacak ilişkiler açısından önemli olduğunu ve Şam yönetimiyle etkileşimlerin devam etmesi gerektiğini ifade etti. Esad rejimiyle gelecekteki ilişkilere dair Türk hükümetiyle yakın temas içinde olduklarını ve ilişkilerin nasıl şekilleneceğine ilişkin görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

İSRAİL’İN KATLETTİĞİ AYŞENUR

Uzman, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların çok uzun süre devam ettiğini ve birçok yıkıma neden olduğunu belirtti. Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü de dahil olmak üzere yaşanan trajedilerin Türkiye toplumunu derinden etkilediğini vurguladı. Eygi’nin ailesiyle birlikte olduklarını ifade eden uzman, herhangi bir anne-babanın böyle bir acı yaşamaması gerektiğini söyledi.

‘BRICS İLE İLİŞKİ GİRİŞİMİNİ ANLIYORUZ’

Türkiye’nin BRICS grubu üyeleriyle ilişkilerini güçlendirmek istemesinin anlaşılabilir olduğunu dile getiren uzman, Rusya ve Çin’in uluslararası alanda Türkiye üzerindeki etkilerine dair yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini belirtti. Türkiye’nin geniş bir ülke yelpazesiyle güçlü ilişkilere sahip ve kendine güvenen bir ülke olduğunu vurguladı.