Van’da Gözaltına Alınan Belediye Başkanı Hakkında İddialar

Hakkâri’ye ‘kayyum’

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Van’da gözaltına alındı ve işlemler için Hakkâri’ye götürüldü. Aynı zamanda belediye binasında yapılan aramalarda Akış’ın “PKK’DA ÜST DÜZEY GÖREV” aldığı iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Akış’ın terör örgütü PKK/KCK içerisinde üst düzey bir görev aldığı ve örgüt adına çeşitli faaliyetlerde bulunduğu belirtildi. Ayrıca Akış’ın, halka ve esnafa baskı yaparak terör örgütü adına faaliyetlere katılım sağlamak amacıyla çeşitli eylemler organize ettiği öne sürüldü. Akış’ın aynı zamanda terör örgütünün mahalle komisyonlarında yer aldığı ve küçük yaşta çocukları örgüte katılmaya teşvik ettiği iddia edildi.

Akış hakkında “silahlı terör örgütünü yönetmek”, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlarından Hakkâri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden bir dava dosyası bulunduğu belirtildi.

Diyarbakır’da ise 3-7 Haziran tarihleri arasında 4 gün süreyle eylem yasağı getirildi. Kentte yapılan izinsiz gösterilerde 2 polis başından yaralandı ve göstericilerden 2’si gözaltına alındı. Batman’da ise 10 Haziran’a kadar eylem yasağı ilan edildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına tepki gösterdi ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Hakkari Belediyesi’ne sabah saatlerinde bir operasyon yapılarak, Belediye Başkanının gözaltına alınmasını ve 10 yıl önce başlamış ve halen süren bir davası gerekçe gösterilerek kayyum atanmış olmasını reddediyoruz” dedi. Özel, yaşananlar karşısında demokrasi ve halk iradesi yanında kayyum görevlendirmesini geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

Polisin belediye binasındaki aramaların tamamlanmasının ardından kurum çalışanlarının içeri girmesine izin verilirken, meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcılarının binaya girmelerine izin verilmedi. Bir emniyet görevlisi, parti yöneticilerine İçişleri Bakanlığı kararını iletti.