WhatsApp Gruplarının Eğitim Sürecindeki Rolü ve Sorunları

Veli - öğretmen ilişkisinde WhatsApp çıkmazı

Ebeveynlerin, çocuklarının eğitim sürecinde her adımdan haberdar olmak ve okuldaki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak istemesiyle birlikte, sınıf WhatsApp grupları yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak bu gruplar kullanılırken bazı sorunlar da ortaya çıkabiliyor.

Matematik öğretmeni Dr. Tuğba Yulet Yılmaz, pandemi öncesi böyle bir ihtiyaç olmadığını belirterek sözlerine başlıyor. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte veli ve öğrencilerle iletişim kurma gerekliliği ortaya çıktığı için WhatsApp grupları oluşturduklarını söylüyor. Ancak yüz yüze eğitime dönüşle birlikte, sürekli olarak mesaj almanın zorlayıcı olduğunu ifade ediyor ve öğretmenlerin cep telefon numaralarının özel olduğunu düşündüğünü belirtiyor. İlkokul düzeyinde bu grupların faydalı olabileceğini ancak ortaokul ve lise düzeyinde gerekli olmadığını düşünüyor.

Öte yandan sınıf öğretmeni Fahriye Demircioğlu, 48 yıllık öğretmenlik deneyimini aktararak kendi görüşlerini paylaşıyor. Başlangıçta sorun yaşanmadığını ancak zamanla velilerin uygunsuz yorumlar yapmaya ve tartışmalara girdiğini belirtiyor. Bu nedenle katılımcıların yetkilerini sınırladığını söylüyor. Grupların hızlı ve pratik iletişim sağlaması nedeniyle gerekliliğine inandığını ifade ediyor fakat velilerin yorum yapabildiği grupların eğitim sürecini olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekliyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Öztürk ise veli gruplarının sadece öğretmen tarafından bilgilendirme amaçlı kullanıldığı durumlarda sakıncası olmadığını ifade ediyor. Ancak karşılıklı diyalogların bazen tartışmalara veya hoş olmayan durumlara yol açabileceğini ve bu durumun okul-aile işbirliğini zedelebileceğini belirtiyor.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Güyer ise veli WhatsApp gruplarının çift taraflı değil, tek taraflı iletişim gerektirdiğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu tür uygulamaların kişisel mahremiyetin ihlaline neden olabileceğini söylüyor ve daha uygun olanın bilişim platformları üzerinden iletişim ve bilgilendirme olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

Öğretmenlerin görüşlerine gelecek olursak:

– WhatsApp gruplarında kişilerin birbirlerinin numaralarını görmesi KVKK’ya aykırı bir durumdur. Öğretmenler, e-okul ya da EBA üzerinden bilgilendirme ve ödev atama gibi işlemleri yapabilir. Bu hem işleyişe ciddiyet katar hem de öğretmenlerin iletişim yükünü azaltır.
– Veliler arasında rekabetin olması büyük bir sorundur. Grup sadece yönetici tarafından mesaj gönderilebilecek şekilde olmalıdır.
– Bu tür grupların ne kurumsal ne de etik açıklamaları olduğu açıktır. Bu tamamen kolaycılık ve kişisel sınırları ihlal etmektir.
– Velilerin WhatsApp grubu kurması gereksizdir. Veliler kendi aralarında grup kuracaklarsa kursunlar, ancak öğretmenlerin velilerle yüz yüze iletişim kurması daha sağlıklıdır.

Veliler arasında ortaya çıkan problemleri anlatan ve “WhatsApp Anneleri” olarak adlandırılan bir durumun da olduğunu belirten bir yazıya da yer veriyoruz. WhatsApp gruplarının asıl amacının masum iletişim olduğunu ancak zamanla çığırından çıktığını belirten yazıda, bu grupların sanal dedikodu merkezine dönüştüğü ve bazı velilerin çocuklarına başkalarıyla kıyas yapma ve öğretmenlere dair yargılarını açıklama amacıyla kullandığı aktarılıyor.

Sonuç olarak, veli WhatsApp gruplarının kullanımı birçok fayda sağlayabilirken, uygun olmayan paylaşımlar ve tartışmaların ortaya çıkabilmesi nedeniyle dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiği vurgulanmalıdır.