“Yangın Felaketi: Gerede, İzmir ve Kozan’da Orman Yangınları Kontrol Altına Alınıyor”

Bolu, İzmir ve Adana'da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Gerede ilçesi Afşar Yaylası’nda saat 12.00 sularında yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangının büyümesi nedeniyle Kastamonu, Kütahya, Marmaris, Bursa, Edirne, Antalya, Ankara ve İstanbul gibi birçok şehirden toplam 18 helikopter, 2 uçak, 42 arazöz ve 2 dozer bölgeye gönderildi. Ekipler kısa sürede olay yerine ulaştı ve yangına hem havadan hem de karadan müdahale etti. Yangın gökyüzünü kaplayan dumanlarla birlikte dronlarla da havadan görüntülendi. Helikopterlerin su almak için gölette sıra beklediği görüldü. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk ve AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş da yangının çıktığı bölgeye gelerek çalışmaları yerinde takip etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Adana’nın Kozan ilçesindeki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor. İzmir’in Menderes ilçesi ve Bolu’nun Gerede ilçesi yangınlarıyla mücadele ekiplerimiz aralıksız bir şekilde havadan ve karadan müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangın bölgesine helikopterle giderek inceleme yaptı. Tiryaki, yetkililerden bilgi aldıktan sonra, “Yangın kontrol altına alındı diyemeyiz, ancak yangının ateşi söndürülmüş durumda. Bölgenin bir kısmında soğutma çalışmaları sürüyor. Hava araçları bölgeye müdahale etmeye devam ediyor. Akşam saatlerinde yangının kontrol altına alındığı müjdesini vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bolu Valisi Erkan Kılıç ise yangının kısmen kontrol altına alındığını belirtti ve yaklaşık 40 hektarlık bir alana yayıldığını düşündüklerini söyledi.

İzmir’in Menderes ilçesinde, Keler Mahallesi yakınlarındaki ormanda saat 14.00 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları görenler, orman ekiplerine bildirdi. Ekipler yangına hem havadan hem de karadan müdahale ediyor.

İzmir’deki orman yangınına daha fazla müdahale edebilmek için bölgeye uçak ve helikopter takviyesi yapıldı. Şu anda 18 helikopter ve 8 uçak yangına müdahale ediyor. Söndürme çalışmalarına 46 arazöz, 13 su ikmal aracı, 7 dozer ve 7 ilk müdahale yer ekibi de katılıyor.

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Kalkumaç mevkiinde de bir orman yangını çıktı. Yapılan müdahale ile yangın yaklaşık 3 saat içinde kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam ediyor.