Yanlış İlaç Kullanımı: Sağlık Sorunlarına Davet!

Sağlık Bakanlığı uyardı... Eş-dost tavsiyesiyle ilaç almayın

Sağlık Bakanlığı: Yanlış ve Gereksiz İlaç Kullanımı Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, hastaların yarısının ilaçlarını doğru şekilde kullanmadığını belirterek, hastalıkların tekrarlanmasına sebep olabilecek yanlış ilaç kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Akılcı ilaç kullanımının önemi vurgulanan açıklamada, “Kişilere uygun dozda, uygun süre boyunca ilaçların kullanılması, hastalıkların tekrarlama riskini azaltmakta ve toplum sağlığına katkıda bulunmaktadır.” denildi.

İlaçların hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiği de belirtilen açıklamada, ilaç kullanımında hekimin veya eczacının tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. İlaçların hekim tarafından belirtilen doz ve sürede kullanılması, hastaların tedaviye uyumunu artırmakta ve istenmeyen yan etkilerin önüne geçmektedir.

Ambalajında ve uygun şartlarda saklanmayan ilaçların etkisini kaybedebileceği ve zehirlenmelere sebep olabileceği uyarısında bulunulan açıklamada, ilaçların doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, buzluğa konulması gereken ilaçların kesinlikle dondurulmaması gerektiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının sağlık sorunlarını artırabileceğine dikkat çekerek, ilaçların sadece eczanelerden temin edilmesi ve hekim tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğini hatırlattı.