Yapay Zeka Destekli Otonom Hava Aracı Haberi

Liselilerden İnsansız Kutup Hava Aracı: Hedef Antarktika

Antarktika ve Kuzey Kutbu’nda Yapay Zeka Destekli Otonom Hava Aracı İle Bilimsel Çalışmaları Kolaylaştırma Projesi

Antarktika ve Kuzey Kutbu’nda bilimsel çalışmaları kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen yapay zeka destekli otonom hava aracı, liseliler için büyük bir fırsat sunuyor. Kayra Ege Altun, Elif Sena Şahin ve Şerif Efe Dartar, projeleriyle 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek TEKNOFEST’te mülakata katılacaklar. Ardından Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne dahil olarak Beyaz Kıta’da projelerini test etme şansı yakalayacaklar.

EKSİ 60 DERECEDE Takım üyelerinden Kayra Ege Altun, projelerini şu şekilde anlattı: “Aracımızın üzerinde sayısı sınırsız şekilde artırılabilecek 7 sensör bulunmaktadır. Normal hızda 20 dakika uçuş yapabilen aracımız, araştırma uçuşlarında ise 36 dakika aktif kalabilmektedir. İKHA, araştırmacılara zorlu hava koşullarında veri toplama konusunda büyük kolaylık sağlayacak.”

“BUZULLARDAKİ DEĞİŞİM” Projesi kapsamında, araç metan gazı, karbonmonoksit gibi belirli gazları ölçebilme ve canlı tespiti yapabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede, bölgedeki canlılık faaliyetlerini ve buzulların küresel iklim değişikliği ile nasıl etkilendiğini gözlemleme imkanı sunmaktadır.

“KUTUP CANLILARINI TESPİT” başlığını taşıyan çalışma, ‘Milli Kutup Veri Analiz Programı (MKVAP)’ yazılımı ile koordineli olarak çalışmaktadır. Bu yazılım, rota üzerindeki kutup canlılarını, kayaçları ve türleri tespit ederek bilim insanlarına gönderme imkanı sunmaktadır.

Proje ekibi, Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılarak rakiplerini geride bırakarak başarıya ulaşmayı hedeflemektedir. Projelerine duydukları güvenle, kutup araştırmalarına yeni bir soluk getirmeyi amaçlamaktadırlar.