Yapay Zekâ ve Enerji Sektöründeki Gelişmelerle Ortaya Çıkacak Yeni Meslekler

2040’ın popüler meslekleri

Yapay zekâ, enerji sektöründeki gelişmeler ve küresel iklim değişikliği, gelecekte yeni mesleklerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Oxford Üniversitesi Yapay Zekâ ve Çalışma Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Carl Frey, 2040 yılında popüler olacak meslekler hakkında bilgiler paylaştı. İşte gelecekte karşılaşabileceğimiz mesleklerden bazıları:

Yenilenebilir Enerji Bilimcisi:
Dünya, enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye yöneliyor ve bazı tahminlere göre 2050 yılına kadar güneş ve rüzgâr enerjisi ile ihtiyacımızdan fazla enerji üretebileceğiz. Bu hedefe ulaşabilmek için teknolojiyi geliştirecek bilim insanlarına ihtiyaç duyulacak. Prof. Frey, “Enerji dönüşümü büyük yatırımları beraberinde getirecek ve sadece mevcut enerji kaynaklarımızı değiştirmeyi değil, aynı zamanda yapay zekâ, büyük veri ve yeni teknolojilerle gelecekteki enerji ihtiyaçlarımızı karşılamayı da içeriyor” diyor. Frey, enerji sektöründe hem bilim insanlarının hem de sahada çalışan işçilerin önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. Özellikle güneş paneli montajcılarına gelecekte daha da fazla ihtiyaç duyulabileceğini düşünüyor.

Sanal Gerçeklik Geliştirici:
Kod yazabilen insanların önemi artacak. Prof. Frey, yapay zekânın bazı kodlama işlemlerini yerine getirebileceğini ancak insanların yapay zekâyı bir yardımcı pilot olarak kullanacağını belirtiyor. “2040 yılında da kodlayıcılar olacak çünkü onların sahip olduğu bir özellik yapay zekâda bulunmayacak; yaratıcılık” diyor.

Yapay Zekâ Etik Uzmanı:
Google ve Microsoft gibi birçok şirket, yapay zekânın yanlış kullanımını engellemek için şimdiden yapay zekâ etik uzmanları çalıştırıyor. Prof. Frey, “Etik uzmanlarına olan talebin artacağını düşünüyorum. Bu gelecekte son derece önemli bir alan olacak” açıklamasında bulunuyor.

Artırılmış Gerçeklik Sanatçısı:
Teknoloji, gerçekliği artırabilmemize ve gerçek dünyaya dijital özellikler ekleyebilmemize olanak sağlıyor. Sanatçılar, yapay zekâyı kullanarak daha önce hiç görülmemiş sanat eserleri yaratabilecekler. Ancak Prof. Frey’e göre, sanatsal tasarım söz konusu olduğunda insanların hala büyük bir üstünlüğü bulunacak.

Yeni Nesil Şefler:
Prof. Frey’e göre, 2040 yılında hâlâ insanlar restoranlara gidip orada şeflerle ve garsonlarla karşılaşacaklar. Ancak klasik şeflerin yanı sıra vegan beslenme veya özel sağlık diyetleri konusunda uzmanlaşmış şeflerin sayısının da artacağını öngörüyor.