Yargı Reformu: Yasa Değişiklikleri ve Düzenlemeler

9. Yargı Paketi Meclis’te

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin 9. Ayağı İptal Edildi, Yeniden Düzenlenecek

Yargı Reformu Strateji Belgesinin 9. ayağını oluşturan torba yasa teklifinin büyük bölümü, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilerek yeniden düzenlenmesi gereken konular içermektedir.

Yeni yasa teklifine göre, Türk Ceza Yasası’nda yer alan “hakaret” suçunda şikâyet süresi “her ne surette olursa olsun” eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek şekilde değiştirilecektir.

Anayasa Mahkemesi daha önce kadının erkeğin soyadını alacağına dair hükmü iptal etmiş ve hükümete yeni bir düzenleme yapması için süre vermişti. Hükümet ise yeni bir düzenleme yapmak yerine AYM’nin iptal ettiği düzenlemeyi yeni yargı paketine ekledi. Buna göre, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” şeklinde düzenleme getirildi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kadınların “kızlık soyadı” olarak bilinen önceki soyadlarını da kullanabileceğini belirtirken, evlendiklerinde eşlerinin soyadını kullanmaları şartının devam ettiğini vurguladı.

Güler ayrıca, “etki ajanlığı” konusunun teklifte yer almadığını, ancak casusluk suçunun gelecekte yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Teknolojik gelişmeler karşısında mevcut yasal düzenlemenin yetersiz kaldığını belirten Güler, “Türkiye’de bu tür suçları işleyen kişi ve yapılarla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerekmektedir. Etki ajanlığı gibi konuların gelecekteki tekliflerde yer alacağını belirtmek isterim” dedi.