Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım’da oybirliği ile yapılan bir kararla, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’a ilişkin ihlal ve tahliye kararına uymama kararı aldı. İhlal kararını imzalayan 9 Anayasa Mahkemesi üyesi hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Kararda, “Anayasa Mahkemesi üyelerinin temin edilmeyen ihlal kararını kabul eden ve yasal sınırları aşan bir şekilde kullanılan yetkilerle oy kullandıkları için söz konusu Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiği” ifadesi yer aldı.
Yargıtay’ın, Can Atalay’a yönelik “Değişik İş Kararı” hemen o gün Başsavcılığa gönderildi. Ancak Anayasa Mahkemesi dün sessiz kaldı ve bir açıklama yapmadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararını ve suç duyurusunu inceliyoruz. İnceleme sonrası bir karar vereceğiz” dedi. Şahin ayrıca, bu konuda yasalarda bir düzenleme olmadığını ve bu suç duyurusunun bir örneğinin olmadığını belirtti.
Can Atalay’ın kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin suç duyurusu Meclis’te sert tartışmalara yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Yargıtay, Anayasa’yı tanımıyorum diyor.” ifadesini kullanarak bir devlet krizi olduğunu belirtti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise kararın art niyetli ve organize bir suç girişimi olduğunu ifade etti. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’ne ayar vermeye çalıştığını söyledi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AYM’nin ayrı bir norm ihdas edemeyeceğini ve düzenlemelerin yasama faaliyetiyle yapılması gerektiğini belirtti. HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Yargıtay üyelerinin Anayasa’yı tanımadığını ifade etti. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise Anayasa’yı ihlal eden Yargıtay üyelerinin istifa etmesi gerektiğini söyledi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise bu kararı kabul etmelerinin ülkeye hukuku kimin yöneteceği konusunda bir yol açacağını belirterek buna izin vermeyeceklerini dile getirdi.