Yargıtay’dan Şaşırtıcı Karar: 4 Mahkumiyet, 4 Tutuklama!

"Ergenekon'da kumpas" davasında dört eski hakime hapis cezası

Yargıtay’dan İlginç Karar: 4 Mahkumiyet ve 4 Tutuklama Kararı

İstanbul’da Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görülen bir dava kapsamında, tutuksuz sanık Hüsnü Çalmuk ve bazı müştekilerin yanı sıra başka suçlardan tutuklu olan sanık Mehmet Murat Yönder, cezaevindeyken video konferans yöntemiyle duruşmaya katıldı. Duruşmada dava dosyasındaki belgelerin okunmasının ardından, cumhuriyet savcısı daha önce açıklanan mütalaa doğrultusunda sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Duruşmada hazır bulunan sanıkların son sözleri alındıktan sonra karar için ara verildi.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, firari konumda olan sanıklar Sedat Sami Haşıloğlu, Hadi Çağdır, Fikret Seçen ve Zekeriya Öz ile “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla yargılanan Ercan Fırat, Nihat Taşkın ve Alpaslan Uz hakkındaki dosyaların ayrılmasına karar verdi. Daire, Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal’a “zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma” suçundan 2 yıl 3’er ay hapis cezası verirken, Ergenekon davasının sanıklarını da “terör maksadıyla zincirleme şekilde hürriyetlerinden yoksun bıraktıkları” gerekçesiyle 20 yıl 3’er ay olmak üzere toplam 22 yıl 6’şar ay hapse mahkum etti.

Sanık Hüsnü Çalmuk, “terör maksadıyla zincirleme şekilde kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakma” suçundan 20 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca “görevi kötüye kullanma” suçundan da 1 yıl hapis cezası aldı. Daire, Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Murat Dalkuş ve Mehmet Murat Yönder hakkındaki suçlamalardan beraat kararı verdi.

Mahkumiyet kararı verilen eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve Hüsnü Çalmuk tutuklanarak cezaevine gönderildi.