Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleştirilen Yatırım Danışma Konseyi’nin 10. toplantısı, ilk kez Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlendi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile 13 ülkeden enerji, otomotiv, teknoloji, varlık yönetimi, finansal hizmetler, ulaşım ve telekomünikasyon sektörlerinden önemli şirketler katıldı.
Yatırım Yüzyılı İçin Kararlı Adımlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda ‘Yatırım Yüzyılı’ yapmaya kararlıyız. Ülkemizin küresel tedarik zincirlerindeki konumu her geçen yıl daha da güçleniyor. 2002 yılında 36 milyar dolar ihracatla dünya ticaretinden binde 5 oranında pay alırken, bugün 256 milyar dolara ulaşan ihracatımızla payımızı yüzde 1’in üzerine çıkardık. Orta Vadeli Program’ın temel hedeflerinden biri, yıllık ortalama yüzde 5’in üzerinde ekonomik büyümedir. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi, cari açığın azaltılması ve ihracatın yıllık ortalama yüzde 7 oranında artırılması da programın öne çıkan başlıkları arasındadır. İklim yasası, girişimcilik ekosistemi, araştırma-geliştirme faaliyetleri, dijitalleşme ve yatırım teşvikleri gibi konulara odaklanan bu çalışmaları da yıl bitmeden tamamlayıp yatırımcıların önünü daha da açmayı hedefliyoruz.”
Erken Seçim Tartışmalarına Yanıt
Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim tartışmaları hakkında şu açıklamayı yaptı: “Biz iktidar ve ittifak olarak tüm planlarımızı 2028’e göre yapıyoruz. Milletin 14-28 Mayıs seçimlerinde verdiği yetkiyi sonuna kadar en güzel, en verimli şekilde kullanmanın çabasındayız. Muhalefetin kendi çekişmelerini perdeleme amacıyla gündeme getirdiği seçim tartışmalarını havanda su dövmek olarak görüyoruz. Türkiye’nin önünde her biri altın kıymetinde seçimsiz 3.5 yıl vardır. Ekonomide, savunmada, diplomaside, demokraside ve diğer alanlardaki hedeflerimize ancak bu 3.5 yılın hakkını vererek ulaşabiliriz. Bunun dışındaki her gündem lafügüzaftır, sahtedir, sanaldır.”
13 Ülkeden Yatırımcılar Katıldı
Yatırım Danışma Konseyi’nin 10. Toplantısı’na 13 ülkeden önemli şirketler katıldı. Bu şirketlerin toplam büyüklüğü yaklaşık 3.5 trilyon dolara ulaşmaktadır. Katılan şirketler arasında ACWA Power (Suudi Arabistan-Enerji), BRF (Brezilya-Gıda), Chery (Çin-Otomotiv), DFDS (Danimarka-Lojistik), Emirates NBD (BAE-Finans), MASDAR (BAE-Enerji), Mitsubishi Corporation (Japonya-Holding), Nordex (Almanya-Enerji Ekipmanları), Princeville Capital (ABD-Yatırım fonu), Qatar Investment Authority (Katar-Yatırım fonu), Shanghai Electric Power (Çin-Enerji), Socar (Azerbeycan-Petrokimya), Tatneft (Rusya-Petrokimya), Templeton Asset Management (ABD-Yatırım Fonu), Vitol (Hollanda-Enerji), Vadafone (İngiltere-Telekomünikasyon), Xiaomi (Çin-Elektronik), Yandex (Rusya-Bilişim), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası-EBRD (İngiltere-Finans), Uluslararası Finans Kurumu-IFC (ABD-Finans) gibi önemli şirketler yer almaktadır.