İklim değişikliği ve diğer faktörler nedeniyle meteorolojik normaller altüst oluyor. Bu yaz, ülkemizde Haziran sonuna kadar yağışlı bir dönem yaşandı ve ardından Temmuz ve Ağustos ayları boyunca sıcak hava dalgasıyla kavrulduk. Yüksek nemle birlikte, uzmanların sıcak çarpması uyarılarına dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarıldık. Eylül başlangıcında ise yazın sıcak günleri hala devam ediyor. Bazen şiddetli yağışlar meydana gelse de, sıcaklıklar hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Peki Eylül ayının geri kalanında hava durumu nasıl olacak? Bu yılın tam anlamıyla sonbaharın serinliğini ne zaman yaşayacağız? Kar yağışı bekleyebilecek miyiz?
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile bu konuyu detaylı bir şekilde inceledik.
Adil Tek, “Bu yaz ülkemiz, 4-5 uzun soluklu sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Yer yer ölçülen sıcaklık değerleri tüm zamanların en yükseği olarak kaydedildi,” diyor. Bu durumun iki önemli nedeni olduğunu belirten Tek, “Birincisi, dünya genelinde 1850’lerden bu yana ortalama sıcaklıkların en yüksek seviyeye ulaşmasıdır. İkincisi ise El Nino etkisinin daha da güçlenmesidir,” diye ekliyor.
Tek, subtropikal kuşağın Kuzey Afrika üzerinden bölgemize sıcak hava akışını artırdığını söylüyor ve “Bu etki önümüzdeki yıllarda daha fazla görülecek. Nem ve bunaltıcılık konusu biraz daha farklı şekilde açıklanabilir. Akışın kaynağı ve şekli büyük su kaynaklarına yakınlık ve uzaklık faktörlerine bağlıdır,” diyor.
Güven Özdemir ise bu yılın El Nino etkisiyle geçen sıcak bir yaz olduğunu vurgulayarak, “Artık mevsimlere tam olarak güvenemiyoruz. İklimimiz sürprizlerle dolu” diyor. Özdemir, “Tropik yağışların etkisi günümüzde artmaya başladı ve Avrupa’da kış mevsiminde olumsuz hava olaylarını tetikliyor. Bu olaylar El Nino’nun yanı sıra Atlantik’teki hava olayları, Gulf Stream sıcak su akıntısının azalması ve buzulların aşırı erimesi gibi faktörlerden kaynaklanıyor,” diyerek açıklıyor.
Eylül ayının ilk gününden itibaren sonbaharın hissedilmeye başladığını belirten Özdemir, “İlerleyen günlerde havanın soğumasıyla birlikte bulut örtüsü artacaktır. Genellikle parçalı ve çok bulutlu bir gökyüzü olacak. Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte az miktarda yağış görülecektir,” diye ekliyor.
Adil Tek ise Eylül ayında kuzey bölgelerin kurak geçeceğini ve orta-güney bölgelerin mevsim normallerinde seyredeceğini belirtiyor. “Marmara ve Karadeniz dahil olmak üzere Akdeniz’de ara sıra yağışlar göreceğiz. Bu yağışlar sel ve su baskınlarına yol açabilecek büyüklüklere ulaşabilir,” diyor. Tek, sıcaklıkların Eylül boyunca Marmara ve güney bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde olacağını sözlerine ekliyor.
Peki hava ne zaman tam olarak soğuyacak? Adil Tek, Ekim ve Kasım aylarında sıcaklıkların mevsim normallerine geri döneceğini söylüyor. “Ekim ayında orta ve güney bölgelerde sıcaklık biraz daha normallerin üzerinde olacak. Tabii arada soğuk hava girişleri de olacak. Yani Ekim ayında sonbahar değerlerine yaklaşacağız,” diyor. Soğumanın ve serinlemenin daha çok Kasım ayında hissedileceğini belirten Tek, özellikle Marmara bölgesinde bunun daha açık bir şekilde görüleceğini ifade ediyor.
Kar yağışı konusunda ise Adil Tek, “Bu yıl Aralık, Ocak ve Şubat aylarında batı ve güney bölgelerinde yağışlar mevsim normallerinin çok altında olacak. Bu bölgelerde kurak bir dönem gözlenebilir. Şubat ayında Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerde sıcaklıklar normallerin altında olacak. Diğer bölgelerde ise Aralık ayında kar yağışı olabilir,” açıklamasında bulunuyor.
Marmara bölgesinde kar yağışlı günlerin azaldığına dikkat çeken Tek, “Ancak bu yıl Ocak ayında İstanbul dahil olmak üzere kar yağışı olasılığı söz konusu. Şubat ayında ise sıcaklıklar normallerin üzerinde olacak,” diyor.
Fotoğraflar: iStock