Yeni Eğitim Programı ve Uzman Görüşleri

Kamuoyuna sunuldu görüş bekleniyor... Yeni müfredat açıklandı

Sınavlarda ülke bazlı yapılan karşılaştırmalarda, diğer müfredatlara göre mevcut müfredatın neredeyse 2 kat daha ağır olduğu tespit edildi. Bu nedenle yeni müfredatta yüzde 35 oranında bir hafifleme yapıldı. Yenilenen içerikte öğrencilerin daha derinlemesine öğrenmelerine olanak sağlayacak yeni yaklaşımlar belirlendi.

Eğitimde öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açılardan bütünsel olarak değerlendiren “bütüncül eğitim yaklaşımı” modeli benimsendi. Bu yaklaşımın odaklandığı konular arasında “insanın fıtri özelliklerini koruma ve geliştirme”, “şahsiyet bütünlüğünü oluşturma” ve “karakter gelişimini sağlama” yer alıyor. Öğrencilerin inanç, kimlik veya sosyoekonomik durumlarından dolayı dezavantajlı olmadığı bir öğrenme süreci oluşturuldu.

Türkçe’nin öğretimi ve öğrencilerin dil becerilerinin geliştirilmesi eğitim sisteminin temel bir politikası olarak belirlendi. Türkçe’nin doğru kullanımına her aşamada dikkat edilecek ve etkili kullanım becerileri tüm derslerin ortak hedefi olarak belirlendi.

Yeni müfredatta alan becerilerine ayrı bir önem verildi. Matematikte 5, fen bilimlerinde 13, sosyal bilimlerde ise 17 alan becerisi belirlendi.

Eğitimde artık sonuç değil sürece odaklanılan bir ölçme değerlendirme yaklaşımı benimsendi. Bu yaklaşımla, tanılayıcı, biçimlendirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemleri arasında denge sağlandı.

Yeni müfredatta yer alan sistem okuryazarlığı ile öğrencilerin herhangi bir konuda öğrenme yöntemlerini kendilerinin belirlemesi ve kendi kendine öğrenme kabiliyetlerini arttırmaları hedeflendi. Bu doğrultuda, bilgi, dijital, finansal, görsel, kültürel, vatandaşlık, veri, sürdürülebilirlik ve sanat okuryazarlığı olmak üzere 9 farklı okuryazarlık türü belirlendi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından duyurulan ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adlı yeni müfredat, eylül ayından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Hazırlık sürecinde binlerce öğretmen ve akademisyenle yapılan toplantılar sonucunda ortaya çıkan taslak, bir hafta boyunca askıda kalacak ve ardından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından eleştirilere, görüşlere, önerilere ve paylaşımlara göre revize edilecek.

Uzmanlar, yeni müfredatı değerlendirdi:

Prof. Dr. Bayram Coştu’ya göre, yapılan sadeleştirmenin güçlü olduğu ve integral gibi konuların programdan çıkarılmasının önemli olduğu belirtilirken, becerilerin geliştirilmesi için uygulamalar gerektiğinin altı çiziliyor.

Prof. Dr. Mustafa Sever’e göre, yeni müfredatta bütüncüllüğün ön planda olduğu ve milli-manevi değerlerin öğrencilere derslerde ve günlük hayatta anlamlı hale getirilmesinin hedeflendiği vurgulanıyor.

Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı’ya göre, beceri temelli bir yaklaşımın Türkiye için oldukça önemli olduğu ve programın sistematik bir yapıya sahip olduğu ifade ediliyor.

Burhanettin Dönmez’e göre ise, yeni müfredatın detaylı bir şekilde incelenmesinin gerekliliği ve paydaşların görüşlerinin önemli olduğu vurgulanıyor. Bir haftalık sürenin yetersiz olduğu ve daha uzun bir süre verilmesi gerektiği belirtiliyor.