Yeni Yargı Paketi Meclis’e Sunuldu

9’uncu Yargı Paketi’ne ek torba: TCK’ya Mossad maddesi

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Yeni 23 Maddelik Yargı Paketini Meclis’e Sundu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün Meclis Başkanlığı’na sunduğu 23 maddelik yeni yargı paketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güler’in verdiği bilgiye göre, teklif gelecek hafta Adalet Komisyonu’nda ele alınacak ve şu anda Genel Kurul gündeminde bulunan 9’uncu Yargı Paketi’nden sonra yasalaşacak.

Yapılan değişiklikler arasında, TCK’ya “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığıyla yeni bir suç eklenmesi de bulunmaktadır. Bu kapsamda, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında” 3 ila 7 yıl arasında ceza verilecektir.

Başka bir vurgulanan nokta ise casuslara ek ceza konusudur. Diğer ülke için casusluk yapanlar, aldıkları cezaların yanı sıra ek cezaya da çarptırılacaklardır. Eğer suç savaş sırasında işlenmişse veya devletin savaş hazırlıklarını veya askeri hareketlerini tehlikeye atmışsa ceza 8 ila 12 yıl arasında olacaktır.

Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Son günlerde farklı istihbarat örgütlerine çalışan kişilerin suç işlediğini görüyoruz. Bu hususları ağırlaştırıyoruz ki hukuk güvenliği, vatandaşlarımız ve diğer ülke vatandaşlarının güvenliğini en üst seviyeye çıkaralım. Etki ajanlığı gibi kavramlarla alâkası yoktur.”

Güler, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi toplumumuzun ihtiyacı olan, bu cezasızlık algısı ve infaz sistemindeki bazı hususlar yeniden değerlendiriliyor. Adalet Bakanlığı bürokrasisiyle beraber bu konuda ciddi, titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda hazırlanacak 10’uncu Yargı Paketi’ni önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı’mıza arz edeceğiz” dedi.

Diğer düzenlemeler arasında, devlet üniversitelerinde Çocuk İzleme Merkezi kurulması, boşanma davalarında yeni düzenlemeler, nöbetçi noterlerin sistemi ve mahkûmların eğitim haklarının genişletilmesi gibi konular da yer almaktadır.