Yenilikçi Kalp-Akciğer Makinesi Türkiye’de Devrim Yaratacak.

Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

Prof. Dr. Kervan’dan Müjdeli Haber: ASELSAN ile Yapılan Kalp-Akciğer Makinesi Türkiye’deki Kalp Ameliyatlarını Değiştirecek

Ülkemizde yılda 80 bin civarında açık kalp ameliyatı yapıldığı düşünüldüğünde, kalp-akciğer makinesi gibi inovatif bir teknolojinin önemi daha da artıyor. Prof. Dr. Kervan, Sağlık Bakanlığı’ndaki bir toplantıda, “ASELSAN’la yapılan bu makine diğer cihazlardan daha iyi sonuçlar verdi ve yaklaşık 3 milyar dolarlık bütçesiyle büyük bir yenilikçi adım olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

ASELSAN mühendislerinin ameliyathanelerde yaptıkları çalışmaları anlatan Prof. Dr. Kervan, “ASELSAN’daki mühendis arkadaşlarımız bizim ameliyathanelerimize geldiler ve cihazın dizaynı, yapılış yöntemi ve yeni teknolojisiyle 3 ödül kazandılar” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kervan, “Eğer bu cihaz olmazsa, bu ameliyatların yüzde 95’i yapılamaz. Bu teknoloji sayesinde konjenital kalp ameliyatlarından, kalp nakline kadar birçok önemli operasyon gerçekleştirilebiliyor. En kötü senaryoda dahi hastayı hayatta tutabilecek bir şekilde tasarlanmıştır” diyerek makinenin önemine vurgu yaptı.

2026 yılında bu makinenin ameliyathanelerde kullanılması hedeflenirken, ülkemize ve yurtdışına büyük bir gelir getirebileceği de değerlendiriliyor. Prof. Dr. Kervan, Türkiye’de bu tür önemli inovasyonların yapılabiliyor olmasının öneminin altını çizdi.