Yerel Seçimlere İlişkin Bilgiler ve Oy Kullanma Talimatları

Türkiye yarın sandık başında

Seçimler Yaklaşıyor: Çeşitli Görevler İçin Oy Kullanılacak

Türkiye’de gerçekleşecek seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlenecek. Ayrıca, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk defa sandığa gidecek. Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek, renkleri ise şu şekilde olacak:

  • BEYAZ: Büyükşehir belediye başkanlığı için
  • TURUNCU: İl genel meclisi üyeleri için
  • MAVİ: Belediye başkanları için
  • SARI: Belediye meclisi üyeleri için

Yerel seçimlere toplamda 34 siyasi parti katılacak. Seçim günü, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri de belirlenecek.

Oy verme gününde, her türlü içki satışı ve içilmesi yasak olacak. Eğlence mekanları oy verme süresince kapalı kalacak ve sadece yemek servisi yapılabilecek. Silah taşıma, sadece emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar için geçerli olacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde oy sayımının ‘iftar saatinde mola verilmeden aralıksız yapılması’ kararını aldı. Bu konuda YSK Başkanı Ahmet Yener şu açıklamayı yaptı: “1973 ve 2024 yılında seçimler ramazan ayına denk geldi. YSK, seçim yasalarını uygulamakla yükümlü bir kurum olarak, oy sayım işlemlerine mola verilmeksizin devam edilmesi kararını aldı.”

Seçmenler, büyükşehir belediyesi olan illerde; Adana, Ankara, Antalya gibi şehirlerde büyükşehir belediye başkanları, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar için oy kullanacaklar. Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar için oy verilecek. Köylerde ise il genel meclisi üyeleri ile muhtarlar için oy kullanılacak.

Yerel seçimde oy kullanacak seçmenlerin adım adım oy kullanma talimatları:

  1. Oy kullanılacak yeri öğrenmek: YSK’nın internet sitesi, e-Devlet kapısı, Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden oy kullanılacak yeri öğrenin.
  2. Oy verme saatlerine dikkat: Doğu illerinde seçim saat 07.00 ile 16.00 arasında, diğer illerde ise 08.00 ile 17.00 arasında gerçekleşecek.
  3. T.C. kimlik numarası belgesini bulundurmak: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini yanınızda bulundurun.
  4. Cep telefonu yasağı: Oy kullanırken cep telefonu veya görüntü kaydedici cihazlarla oy kabinine girilmesi yasaktır.
  5. Oy pusulasına dikkat: Oy pusulasının sadece “TERCİH” veya “EVET” mührüne işaret konulmalıdır. Başka bir işaret veya imza atılmamalıdır.
  6. Tüm pusulalar tek zarfa: Kullanılan tüm oy pusulaları tek bir zarfa konularak sandığa atılmalıdır.
  7. Oy pusulasını doğru katlamak: Oy pusulasının doğru katlanması, oy geçerliliği için önemlidir.
  8. İmza atmayı unutmamak: Oy kullanıldıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın karşısına imza atmayı unutmayın.
  9. Hangi oyların önce sayılacağını bilmek: Oy pusulalarının sayım ve dökümü, öncelikle sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için yapılacaktır.
  10. Yurtdışı seçmenler: Yurtdışındaki seçmenler yerel seçimlerde oy kullanamayacak, sadece milletvekili, Cumhurbaşkanı ve halkoylamasında oy kullanabilecekler.

Kesintisiz Uykunun Sağlık ve Yaş Algısı Üzerindeki Etkisi

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden psikologlar, kesintisiz uykunun insanlar üzerindeki etkisini inceledi. Proceedings of the Royal Society B isimli akademik dergide yayımlanan araştırmada, iki farklı uygulama gerçekleştirildi.

İlk uygulamada 18-70 yaş arası 490 gönüllüye kendilerini kaç yaşında hissettikleri ve son bir ay içindeki uyku durumları soruldu. Katılımcıların kötü uyudukları her gün için ortalama üç ay daha yaşlı hissettikleri, hiç uyku düzeni bozulmayanların ise gerçek yaşlarından ortalama altı yaş daha genç hissettikleri belirlendi.

İkinci uygulamada ise 18-46 yaş arası 186 gönüllüye iki gece üst üste dokuz saat, daha sonra da iki gece üst üste yalnızca dört saat uyuma izni verildi. Araştırma sonucunda dört saatlik uykuyla sınırlandırılan katılımcıların kendilerini ortalama 4 yaş daha yaşlı hissettikleri, dokuz saat uykuya izin verilen katılımcıların ise ortalama üç ay daha genç hissettikleri belirlendi.

Araştırmanın başyazarı Dr. Leonie Balter, uykunun psikoloji üzerindeki etkisinin genel sağlık durumu üzerinde de etkili olabileceğine dikkat çekiyor. Yaşlılık algısının sağlıksız beslenmeyi teşvik etmek, fiziksel egzersizleri azaltmak, sosyalleşme motivasyonunu düşürmek gibi etkilerle sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini belirten Dr. Balter, “Kendinizi genç hissetmek istiyorsanız, en önemli şey uykunuzu korumaktır” ifadelerini kullanıyor.