Bilgi Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri İlker Uygun ve Berk Reçber, dünya genelinde uzuv kaybı yaşayanlara yönelik geliştirilen biyonik kolların kısıtlı hareket kabiliyetine sahip olduğunu fark etti. Bu eksikliği gidermek amacıyla sağlık alanında bir bitirme projesi hazırlamaya karar verdiler. Kendi maddi kaynakları ile en uygun maliyetle en iyi biyonik kolü geliştirmeye çalıştılar. Aynı zamanda geliştirdikleri bir sinyal algılama sistemi ile beyinde hangi parmak hareketinin hangi alanı harekete geçirdiğini tespit ettiler. Bu sayede beyindeki sinyalleri biyonik kolda doğru hareketlere dönüştürebiliyorlar.
Berk Reçber, ampute insanların hayat kalitesinin oldukça düşük olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Mevcut protezlerin sadece 1 veya 2 hareketi gerçekleştirebildiğini örnek vererek, sadece bir bardak suyu tutup bırakma hareketi gibi basit işlemler için kullanılabildiklerini söyledi. Ancak kendilerinin tasarladıkları biyonik kolün 15 hareketi kusursuz bir şekilde gerçekleştirebildiğini ifade etti. Bu projenin maksimum potansiyele ulaştığında, bu protezi kullanan hastaların piyano çalma veya el yazısı yazma gibi yeteneklere sahip olabileceğini belirtti. Diğer ülkelerde bu tür ürünlere önemli yatırımlar yapıldığını fakat ülkemizde bu konuda bir eksiklik olduğunu fark ettiklerini ve bu açığı kapatmak istediklerini dile getirdi. Yurtdışında 10 bin İngiliz Sterlinine satılan mevcut protezlerin toplam maliyetlerini ise 10 bin liraya indirdiklerini ifade etti.
İlker Uygun ise biyonik kolün şu anda sadece 15 harekete sahip olduğunu ancak bunun artırılabileceğini belirtti. İnsanların kollarındaki kasların beyinden gelen sinyallerle hareket ettiğini ifade ederek, bu sinyalleri okumak için bir mikro işlemci ve özel bir yazılım kullandıklarını söyledi. Kasın yaptığı hareketlerin beyinde hangi sinyalle gerçekleştiğini EMG sensörleri ile haritaladıklarını açıkladı.
Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Öniz, projenin malzemelerini 3 boyutlu yazıcı ile basarak, standart ve kolayca erişilebilir motorlar kullandıklarını belirtti. Amacın herkese ulaşabilecek bir ürün geliştirmek olduğunu ifade ederek, bu projede PLA adı verilen bir plastik türünü kullanmış olduklarını açıkladı. Bu malzemenin 3 boyutlu yazıcılarda kullanılan dayanıklı bir malzeme olduğunu ve bozulduğunda aynısının yeniden basılarak tamir edilebileceğini ifade etti. Öğrencilerin kendi kaynaklarıyla düşük maliyetlerle bu yüksek performansı sergilediğini vurguladı.