YKS’ye 3.5 Milyon Aday Başvurdu, İşte Dikkat Edilmesi Gerekenler

YKS’de son dakika uyarıları

Üniversiteye giriş sınavı olan YKS’ye başvuran aday sayısı 3 milyon 527 bin 466 kişi. Toplamda 288 sınav merkezinde uygulanacak olan sınavın ilk oturumu, Temel Yeterlilik Testi (TYT), 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te başlayacak ve adayların tamamı bu oturuma katılacak. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) başvuran aday sayısı ise 2 milyon 573 bin 156 kişi. Bu oturum, 18 Haziran Pazar günü saat 10.15’te yapılacak. Üçüncü ve son oturum, Yabancı Dil Testi’ne (YDT) ise İngilizce’den 316 bin 572, Arapça’dan 13 bin 774, Almanca’dan 4 bin 705, Fransızca’dan 1745 ve Rusça’dan 1218 kişi katılacak. Bu oturum, 18 Haziran Pazar günü saat 15.45’te gerçekleşecek.

ÖSYM’nin yayınladığı kılavuza göre, adayların dikkat etmesi gereken noktalar şöyle: Sınava girecek adayların yüzlerinin, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. Ayrıca, sınava girecek adayların sınav binalarında hazır bulunmaları için sınav saatinden en az 1 saat önce kapıda beklemeleri gerekiyor. Adaylar, sınava girecekleri binaya geç kalmamalı. YKS’de sayısal, sözel veya eşit ağırlık puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyen adayların AYT oturumuna katılması zorunlu. Adaylar sınavda kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker içeren kutular ile fotoğraflı nüfus cüzdanı, fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı ya da geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaport gibi belgeleri de yanlarında bulundurmalıdır.

Sınav sırasında adayların yapması gerekenlerin yanı sıra yapmamaları gerekenler de var. Örneğin, adaylar sınav süresince konuşmamalı veya kopya çekmemelidir. Ayrıca, sınavda görevli olan sözlü olarak soru sormak ya da diğer adaylardan soru sormak da yasaktır. Sınav süresi bittiği halde, soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam eden adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.