YSK Başkanı Ahmet Yener, “Elektronik oylama süreci” başlığı altında açıklamalarda bulundu.

Elektronik seçime hazırlık

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Hürriyet’e yaptığı açıklamada elektronik oylamaya geçiş süreci, kesin sonuçların ilanı ile ilgili iddialar ve yerel seçimler hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Yener, “Bir ya da iki seçim sonrasında elektronik oylamaya belki önce yurtdışından başlarız. Seçmen sayımız daha az diye. Türkiye nihayetinde elektronik oylamaya geçecek.” dedi ve Estonya modeli inceleneceğini söyledi. Yerel seçimlerden sonra elektronik oylamanın altyapısının nasıl olacağı, pilot olarak mı başlanacağı ya da bir sonraki milletvekili ve cumhurbaşkanı seçiminde hemen elektronik oylamaya geçilebileceği konuları ile tüm alternatiflerin değerlendirileceğini ifade eden Yener, “Elektronik oylamaya geçilmesi benim düşünceme göre şart. Benim şahsi kanaatim bir seçim ya da iki seçim sonrası da olsa elektronik oylamaya geçilmesinin faydalı olacağıdır.” dedi.

YSK Başkanı, 14 ve 28 Mayıs’taki seçimlerin kesin sonuçlarının beklenmesi gerektiği ve itirazlar olmasa bile yasanın öngördüğü süreye kadar beklemek zorunda olduklarını belirtti. Yener, “YSK olarak, bu sürelerin tamamını beklemek zorundayız. Çok fazla itiraz gelmemiş olsa bile ben yasanın öngördüğü süreyi sonuna kadar beklemek zorundayım.” dedi.

Deprem bölgesiyle ilgili olarak ise YSK Başkanı, “Bizim için 1 Ocak itibarıyla yerel seçimin takvimi başlıyor.” dedi ve deprem bölgesindeki eksikliklerin eylül ayından itibaren tespit edilmeye başlanacağını açıkladı. Deprem bölgesindeki konteynerların bulundukları yerlerde muhafaza edileceğini ve seçim zamanı yine kullanıma açılacağını belirten Yener, okulların güçlendirilmesi ve yenilerinin açılmasıyla birlikte konteyner ihtiyacının azalabileceğini ifade etti.