YÜK mühendisleri, Türkiye’nin mega projelerinde büyük rol oynayan önemli isimlerdir. Avrasya Tüneli, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüleri ile Akkuyu Nükleer Santralı gibi projelerde, genellikle ‘tek parça’ ve ‘sıfır hata’ prensipleriyle çalışarak 200-300 hatta 500 tonluk yükleri taşırlar. Bu sektör, inşaat, enerji, yenilenebilir enerji, ağır sanayi, denizcilik gibi alanlarda ülke ekonomisine yaklaşık 10 milyar dolarlık bir katkı sağlamaktadır. Yük Mühendisleri Birliği (YMB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, devletin sağlayacağı kolaylıklar ve teşviklerle bu rakamın 2050 yılında 50 milyar dolara çıkabileceğini belirtmektedir.
Yük mühendisliği işinin aslında basit bir kaldırma ve taşıma faaliyeti olmadığının altını çizen Altunkum, şunları ifade etmektedir: “Yük mühendisleri, milyar dolarlık mega projelerin gerçekleştirilmesinde bilimsel ve hataya yer olmayacak bir uzmanlıkla kritik bir rol üstlenmektedir. Örneğin, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün tabliyeleri, İGA’daki çelik konstrüksiyonlar, Akkuyu Nükleer Santralı’nın makineleri, Star Rafinerisi’ndeki kazanlar, 12 bin megawattlık rüzgâr santralının 81 metre boyutundaki rüzgârgülü kanatları, tersanelerdeki gemilerin taşınması ve montajı gibi işlemler yük mühendisleri tarafından gerçekleştirilir. Endüstriyel ekipmanların taşınması, kaldırılması ve kurulumu da yük mühendisleri tarafından yapılmaktadır.”
Ahmet Altunkum, yük mühendisliği hizmetleri pazarının bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %64 büyüdüğünü belirtmektedir. Hollanda, Belçika ve İtalya’nın yük mühendisliği sektöründe başı çektiğini vurgulayan Altunkum, “Biz daha fazla pay alabiliriz. Eğer daha fazla devlet teşviki elde edebilirsek, yurtdışında daha büyük projelerde adımızdan söz ettirebiliriz” şeklinde konuşmuştur.
Özellikle 6 Şubat depremi sonrasında yük mühendisliği sektörünün önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Altunkum, depremde etkilenen 11 ilde arama-kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 800 vincin bölgeye gönderildiğini belirtmektedir.
Türkiye’nin birçok sektöründe olduğu gibi yük mühendisliği alanında da ciddi istihdam açığı bulunmaktadır. Şu anda sektörde 50 bin kişinin çalıştığını ifade eden Ahmet Altunkum, “Bugün asgari ücretle işe alınan ve tecrübe kazandıktan sonra 40 bin TL maaşla çalışan bir mavi yakalı düşünebilirsiniz. Şu anda en az 10 bin çalışana ihtiyacımız var” şeklinde konuşmaktadır.