Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Hakkında Yeni Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı

Son dakika... Üniversite öğrencilerine teknoloji desteği Resmi Gazete'de

Yükseköğretim öğrencilerine verilecek teknolojik cihaz ve internet desteğine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayınlanan karara göre, yükseköğretim öğrencilerine yönelik olarak teknolojik cihaz ve internet desteği sağlanması için yeni bir düzenleme yapılmıştır. Bu karar, “Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar” şeklinde adlandırılmaktadır.

Bu kararın esas amacı, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 184. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca yükseköğretim öğrencilerine yönelik teknolojik cihaz ve internet desteğinin nasıl verileceğinin belirlenmesidir.

Kararın kapsamına göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yükseköğretim öğrencileri, 26 yaşından gün almamış olmaları şartıyla bu desteği alabileceklerdir. Ancak açık öğretim öğrencileri bu kapsamın dışındadır. Teknolojik cihaz desteği, toplamda en fazla 5.500 Türk Lirası olacak şekilde mobil telefon ve bilgisayar cihazları için kullanılabilecektir. İkinci el cihaz satın alımları bu destekten yararlanma kapsamına dahil edilmemektedir.

Ayrıca, yükseköğretim öğrencilerine sağlanacak internet desteği de belirlenmiştir. Bu desteğe göre her öğrenci, bir hatla sınırlı olarak yıllık 120 gigabayt ve aylık en fazla 10 gigabayt ücretsiz internet hizmeti alabilecektir. İnternet desteği, ilgili öğrencinin adına kayıtlı bir hatla kullanılacaktır.

Kararda yer alan diğer bir önemli husus ise destekten yararlananların teknolojik cihazları en az 2 tam yıl boyunca kullanmaları gerektiğidir. Kararın şartlarının ihlal edilmesi veya desteklerden usulsüz yararlanılması halinde ise destek tutarı, gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte yararlanandan geri alınacaktır.

Bu kararla ilgili uygulama usul ve esasları, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun görüşleri alınarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar, 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu kararın uygulanmasından sorumlu olan kişi ise Cumhurbaşkanı’dır.