Yükseköğretime Yerleşim Oranı Yükseldi

Üniversitelere yapay zeka akını

Örgün Yükseköğretim Programlarına Yerleşen Aday Sayısı Yüzde 98.8’i Aştı

Devlet üniversitelerinde açık öğretim programları hariç örgün yükseköğretim programlarına ayrılan 598 bin 709 genel kontenjanın 591 bin 257’si doldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, devlet üniversitelerindeki örgün yükseköğretim programlarında doluluk oranı yüzde 98.8’e ulaştı. Vakıf yükseköğretim kurumlarındaki genel kontenjanların doluluk oranı ise 91.14 olarak gerçekleşti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Adaylar, yeni açtığımız ‘Yapay Zekâ’ ve ‘Bilişim’ programlarının kontenjanlarının tamamına yerleşti, tek bir boş yer kalmadı” şeklinde konuştu.

YÖK’ün açıkladığı YKS sonuçlarına göre yerleştirme puanı hesaplanan 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205’i tercihte bulundu ve toplam 987 bin 388 aday yerleştirildi. Her dört adaydan biri ilk tercihine, yüzde 49.35’i de ilk üç tercihinden birine yerleşti.

Devlet üniversitelerinde bu yıl ilk kez öğrenci alacak olan yapay zekâ ile ilişkili olan 73 yeni lisans ve ön lisans programının tamamı ‘full çekti’. Yeni açılan programlardaki toplam 2 bin 225 kontenjanın hepsi dolu.

Kadın Adayların Yüksek Temsil Oranı

YKS yerleştirme verilerine göre kadın adaylar, erkek adaylardan daha yüksek bir temsil oranına sahip. 542 bin 589 kadın aday bir programa yerleşirken, erkek aday sayısı 444 bin 799 olarak belirlendi.

Uzmanlar Yapay Zekâ Programlarını Yorumladı

Üniversitelerde açılan yeni yapay zekâ bölümleriyle ilgili görüşlerini paylaşan uzmanlar, teknoloji ve dijitali içeren bölümlerin büyük talep gördüğünü vurguladılar. Bu yıl teknoloji ve dijitali içinde barındıran tüm bölümler yüzde 100 doldu diyebiliriz. Dolayısıyla kodlama, yazılım, prompt mühendisliği gibi gelecekte bizi bekleyen uygulamaların yöneticileri yetişecek.

Prof. Dr. Tolga Güyer, Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, yapay zekâ alanında uzmanlaşmak isteyen adaylara matematik ve istatistik derslerine önem vermeleri gerektiği uyarısında bulundu. Yapay zekâ uzmanlığı, bu yazılımları geliştirmek demek. Algoritma tasarımı bambaşka bir alan.

Kayıt İşlemleri ve Tarihleri

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 19–21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.