Yunan Adalarında Türk Vatandaşları için Kapıda Vize Uygulaması Hayata Geçirildi

Kapıda vize 5 adada başladı

Yunanistan Adalarında Türk Vatandaşlarına Kapıda Vize Uygulaması Başladı

Yunanistan’ın Türk vatandaşları için düzenlediği “kapıda vize” uygulaması, limanlardaki altyapının elverişli olduğu Rodos, İstanköy (Kos), Midilli (Lesvos), Sakız (Hios) ve Sisam (Samos) adalarında artık hayata geçirilmeye başlandı. Altyapı çalışmalarının sürdüğü Sömbeki (Simi), Meis (Kastelorizo), Batnaz (Patmos) İleryoz (Leros) ve Kilimli (Kalimnos) adalarında ise uygulamanın mayıs ya da haziran aylarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Geçen yıl aralık ayında açıklamalarda bulunan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis’e göre, “İsteyen sabah uyandığında karşıya geçip adalarda 7 gün kalabilecek;” ancak uygulamanın bazı şartları bulunuyor. Türk sahillerinden adalara sefer düzenleyen gemi acentelerine birkaç gün öncesinden başvurulması gerekiyor. Bu süre 1-3 gün arasında değişebileceği gibi, yoğun talep durumunda 5-6 güne kadar uzayabilir. 60 Euro (yaklaşık 2 bin TL) olan vize harcından 0-18 yaş arasındakiler muaf tutulmaktadır. Ayrıca, acentelerin başvuru işlemleri için vize harcının yanı sıra 10-20 Euro arasında bir ücret talep etmeleri de mümkündür.

Yunan adalarına kapıda vize uygulaması ile seyahat edecek olan T.C. vatandaşlarının dikkat etmeleri gereken hususlar şunlardır:

  • Pasaportlarının geçerlilik süresi, adalara giriş tarihinden itibaren en az 3 ay 1 hafta olmalıdır.
  • Daha önce Schengen vizesi talepleri reddedilen ya da pasaportlarında KKTC’ye giriş kaşesi olanların başvuru yapmamaları gerekmektedir.
  • Vize süresi 6 gece 7 gün ile sınırlı olup, sadece giriş yapılan ada için geçerlidir. Dolayısıyla bir adadan diğerine geçiş izni bulunmamakta ve bu vize havaalanlarında da geçerli olmayacaktır.