Yunan Adasından Türkiye’ye: Volkanlar ve Depremler

Türkiye'de volkan felaketi olur mu? Daha önce hangi dağlar patladı? En yakın patlama ne zaman oldu?

Santorini Adasında Art Arda Meydana Gelen Depremler Panik Yarattı

Yunanistan’ın popüler turistik beldesi Santorini adasında yaşanan ardışık depremler, adada panik yarattı. Aynı zamanda meydana gelen heyelanlar da dikkat çekti. Henüz tahliye operasyonunun gerçekleşmediği adadan şimdiye kadar yaklaşık 5 bin kişinin ayrıldığı belirtildi. Dün gece adada 36 depremin daha yaşandığı tespit edildi.

Depremlerin Santorini adasındaki yanardağ etrafında yoğunlaştığı gözlemlendi. Adanın volkanının en son milattan önce 1600 yılında patladığı biliniyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Ben de depremlerin volkanik kökenli olduğunu düşünüyorum” ifadesinde bulunurken, Ege’deki depremlerin Türkiye’de herhangi bir volkanı ya da fayı tetiklemeyeceğini vurguladı.

Türkiye’deki Volkanlar Aktifler

Türkiye’de Kula Tepeleri (Manisa), Karapınar Sahası (Konya), Hasan Dağı (Aksaray), Göllü Dağı (Niğde), Acıgöl (Nevşehir), Erciyes Dağı (Kayseri), Karacadağ (Şanlıurfa), Nemrut Dağı (Bitlis), Süphan Dağı (Van), Girekol Tepe (Van), Tendürek Dağı (Ağrı), Ağrı Dağı ve Kars Platosu gibi birçok volkan bulunuyor.

Prof. Dr. Ersoy’un belirttiğine göre, “Türkiye’deki volkanlar sönmüş değil, aktifler”. Özellikle Nemrut Dağı’nın 1692 yılında son faaliyet gösterdiği ve hala potansiyel olarak patlayabileceği belirtiliyor.

Ağrı Dağı’nın 185 yıl önce patlamasının ardından hareketlilik yaşanmadığı biliniyor. Tendürek Dağı’nın ise 175 yıl önce gaz ve kül püskürterek faaliyette olduğu ortaya çıktı. Hasan Dağı ise MÖ 6200 yılında patlamış ve günümüzde 24 saat boyunca izleniyor.

Son olarak, ülkemizin ikinci yüksek dağı olan ve Van Gölü’nün kuzeyinde yer alan Süphan Dağı’nın son püskürtmesinin 10 bin yıl önce gerçekleştiği belirtiliyor.