Yunusların Şaşırtıcı Yardımlaşma Davranışı: Bilimsel Bir Kayıt

İstanbul'da bilim insanlarını bile şaşırtan olay! Türkiye'de ilk kez yaşandı... 'Görünce içiniz parçalanıyor'

Zeytinburnu açıklarında hayatını kaybeden yunus, 6 gün boyunca başka bir yunus tarafından Yeşilköy Sahili’ne kadar taşındı.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda Tonay’ın açıklamasına göre, dünya denizlerinde daha önce 24 yunus ve balina türünde 96 benzer vaka kaydedilmiş.

Doç. Dr. Tonay, Türk denizlerinde görülen bu olay hakkında “Üç ayrı gözlemde de en az 6 gün boyunca başından ayrılmadığı görülüyor. Zeytinburnu’ndan Yeşilköy’e kadar birlikte aktılar. Bilimsel anlamda çok ilginç bir kayıttı” şeklinde konuştu.

BİLİMSEL ANLAMDA İLGİNÇ BİR KAYIT

Doç. Dr. Tonay’ın açıklamasına göre, “Mart ayında Marmara Denizi’nde afalina türü bir yunusun gösterdiği ilginç davranış, dört ayrı vatandaşın gözlemiyle kaydedildi. Bu davranış epimeletik olarak adlandırılan bilimsel bir davranış şekli. Canlı veya ölü bir bireye diğer bireyin yardım etmesi, onu korumaya çalışması olarak tanımlanabilir” dedi.

Doç. Dr. Tonay, “24 yunus ve balina türünde toplam 96 benzer vaka görüldüğünü belirtti. Bu davranışın genellikle anne ile yavru arasında, yavrunun kaybı durumunda annenin yavruyla vedalaşamaması sonucunda ortaya çıktığı biliniyor. Bu tür davranışların 2 yetişkin arasında nadir gözlendiği ve genellikle iç parçalayıcı olduğu vurgulanıyor” şeklinde konuştu.