Zatürre: Önemli Bir Solunum Yolu Enfeksiyonu Türü ve Önleme Yolları

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den zatürrede erken tanı uyarısı

Zatürre, genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanan nadiren de mantarların neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu türüdür. Türkiye’de zatürre, enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında birinci sırada yer almakta ve bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2009 yılında 12 Kasım günü “Dünya Zatürre Günü” olarak ilan edildi. Bu hastalık her yaştan bireyde görülebilir ve ölümcül sonuçlar doğurabilir. KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu konuda önemli bilgiler verdi. “Zatürre, genellikle virüs veya bakteri gibi mikroorganizmaların neden olduğu akciğer iltihabıdır ve dünya genelinde ölüm oranının en yüksek olduğu hastalıklardan biridir. Özellikle 5 yaş altı ve 50 yaş üstü bireylerde ve kronik hastalığı olanlarda ciddi ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Alkol tüketimi, madde bağımlılığı ve sigara kullanımı da zatürre ölümlerini artırmaktadır. Ayrıca, Covid-19 pandemisi sırasında da ölenlerin çoğunluğunda zatürre olduğu görülmüştür. Ancak zatürre önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Risk altındaki gruplara yıllık grip aşısı, 13 ve 23 valant pnömokok aşısı ile hemofilus influenza tip b aşısı uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.
Zatürreden korunma önlemlerini sıralayan Prof. Dr. Özlü, “Kronik hastalıkların kontrol ve tedavisi, bağışıklık sistemini güçlendirmek, uygun barınma şartları, dengeli ve sağlıklı beslenme, aktif bir yaşam tarzı, yeterli ve kaliteli uyku, bol sıvı tüketimi, stres yönetimi, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçların sürekli ve yakın hekim kontrolünde kullanılması, viral solunum yolu salgınları sırasında risk altındaki grupların kalabalık, kapalı ve havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak tutulması, hijyen kurallarına dikkat etmek ve hastalık belirtisi gösteren bireylerin toplumdan izole edilmesi önemlidir” dedi.
Erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özlü, “Zatürrenin belirtileri ateş, üşüme, titreme, öksürük, nefes darlığı, göğüs ve kas ağrıları, morarma, solunum ve nabız hızında artış, terleme, halsizlik, kırgınlık, bazen bulantı ve ishal gibi semptomlardır. Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu belirtilerin mevcudiyetinde derhal bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanının konulması, tedavinin erken başlanması ölümlerin önlenmesi bakımından son derece önemlidir. Yoğun bakım gerektiren zatürre vakalarının yaklaşık yüzde 20 ila yüzde 40’ında ölüm görülmektedir” şeklinde konuştu.