Zihinsel Sağlık İçin Beslenme Önerileri

Beyne iyi gelen 9 besin

Yiyecekler ve Zihinsel Sağlık Arasındaki Bağlantı

Beslenme uzmanları, sağlıklı beslenmenin zihinsel hastalıkların önlenmesinde ve semptomların iyileştirilmesinde büyük önem taşıdığını vurgulamaktadır. Beyin sağlığı için önemli olan bazı yiyeceklerin “sihirli bileşenlere” sahip olduğuna dikkat çekmektedirler. Bu “sihirli gıdalar” arasında somon, kuruyemişler, lahana, kahve, yeşil çay, adaçayı, zeytinyağı, probiyotikler ve tam tahıllı yiyecekler bulunmaktadır.

Uzmanlara göre, somon gibi yağ bakımından zengin balıklar, içerdikleri omega-3 sayesinde depresyonu engelleyebilmektedirler. Kabuklu yemişler, özellikle de ceviz, Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olurken, lahana ve yeşil çay ise yaşa bağlı beyin gerilemesini yavaşlatacaktır.

Günlük beslenmede yalnızca yarım çay kaşığı zeytinyağı tüketiminin, demans nedeniyle ölüm riskini %28 oranında azalttığı belirtilmektedir. Turşu ve kefir gibi probiyotik gıdalar, bağırsak ve beyin arasındaki ilişki dolayısıyla stresi azaltmada oldukça etkilidir. Tam tahıllı gıdaları günlük beslenmeye eklemek, örneğin tam tahıllı makarna tercih etmek, bilişsel gerilemeyi azaltırken hafızayı güçlendirecektir.

Kahve ve adaçayı, beyin fonksiyonlarının gelişimine yardımcı olurken bir yandan nöronları günlük aşınma ve yıpranmadan korumaktadırlar.