Zonguldak’ta İstismar Davalarında İkinci Duruşma: İddialar ve Savunma İleri Sürüldü

Zonguldak'ta iğrenç olay! 'Cinsel istismar'dan ceza alan sözde tarikat liderine bir dava daha

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Saltukova beldesinde bulunan bir çiftlik evinde 2012 ile 2014 yılları arasında istismara uğradığını iddia eden H.K.Y., İsmail A. adlı bir kişi hakkında 2021 yılında soruşturma açıldı. H.K.Y., başlangıçta ailesinin desteğini alamadığı için şikayetçi olmadığını söyledi ve İsmail A.’nın kendisini “mehdi” ilan ettiğini ve ailesi ve diğer kişilerin korktuğu için konuşamadığını ifade etti. Şikayet üzerine İsmail A. hakkında dava açıldı. Bu dava devam ederken, Şubat 2022’de H.K.Y.’nin ablası N.M.Y., 19 yaşında olduğunu ve 2012 Temmuz ayında tarikat evinde İsmail A.’nın cinsel saldırısına maruz kaldığını iddia ederek savcılığa başvurdu. N.M.Y., savcılık ifadesinde, “Akşamüstü beni yatak odasına çağırdı. ‘Başımıza kaza bela gelir’ diyerek dini duygularımı istismar ederek cinsel saldırıda bulundu” şeklinde konuştu.

İsmail A.’nın H.K.Y.’ya yönelik suçuyla ilgili dava Kasım 2022’de sonuçlandı ve İsmail A., “çocuğun cinsel istismarı” suçundan 11 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. İsmail A. için adli kontrol tedbirleri uygulandı. Ardından İsmail A. hakkında N.M.Y.’ye yönelik “zincirleme şekilde nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla ikinci bir dava açıldı. Dava Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü, ancak mağdur taraf duruşmaya katılmadı.

İsmail A., savunmasında suçlamaların asılsız olduğunu iddia ederek, kendisine cinsel saldırıda bulunmadığını söyledi. İsmail A., N.M.Y.’nin ailesiyle tanıştığını ve çiftçilik yapmak için köylerine döndüğünü belirtti. Ancak daha sonra N.M.Y.’nin ailesinin onu dışlamak istediğini ve ona iftira attığını öne sürdü. İsmail A.’nın avukatı da suçlamaların soyut olduğunu ve müvekkilinin duruşmalara katılmasının zorunlu tutulmamasını talep etti. Mahkeme, İsmail A.’nın duruşmalara katılmasının zorunlu olmadığına ve yalnızca avukatının vekaletine yetkili olduğuna karar verdi. Duruşma, N.M.Y.’nin ifadesinin alınması için ertelendi.