Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor: Ulaştırma Bakanı Sürücüleri Uyarıyor

Bakan Uraloğlu'ndan 'kış lastiği' uyarısı: Kar yağmasını beklemeyin

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Aralık’ta başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulamasının 4 ay süreceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Kar yağmasını beklemek yerine güvenli sürüş ve kazaları önlemek için lastiklerimizi şimdiden takalım” uyarısında bulundu. 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği zorunluluğunun geçerli olacağı bildirildi. Bakan, sürücüleri kış şartlarına uygun olmayan ve kış lastiksiz araçlarla yola çıkmamaları konusunda uyardı. Ayrıca, araçlarda zincir, takoz ve çekme halatlarının bulunması gerektiğini vurguladı. Kamyon, çekici, tanker, otobüs, kamyonet, minibüs ve otomobillerin kış lastiği kullanma zorunluluğu olduğu da belirtildi.

İstanbul Valiliği, ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğunu 25 Kasım’da başlatacağını duyurdu. Kış lastiği takmayan sürücülere 2023 yılında 2 bin 568 lira trafik cezası uygulanacak ve 10 ceza puanı verileceği açıklandı. Bakan Uraloğlu, denetlemelerin Bakanlık personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim yetkilileri tarafından yapılacağını belirtti.

Kış lastiği kullanma zorunluluğu olan araçların yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi işaretinin bulunması gerektiği ifade edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın “turuncu ekipleri” ise kış aylarında kar ve buzlanma ile mücadele etmek için hazırlıklarını tamamladı. Karayolları Genel Müdürlüğü, 68 bin 726 km’lik yol ağı üzerinde 448 kar mücadele merkezi, 11 bin 828 makine ve ekipman ve 13 bin 238 personel ile çalışmalarını gerçekleştirecek. 687 bin ton tuz, 427 bin m3 tuz agregası ve 10 bin ton tuz çözeltisi de karla mücadele için depolandı. Ayrıca, yol kapandığında veya trafiğin zorlaştığı kesimlere 866 km kar siperi yapıldı. Karla mücadele merkezlerinde yapılan takipler, sabit kameralar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Seyahat edecek sürücülerin güzergah hakkında bilgi almak için iletişim numaraları ve web sitesi üzerinden bilgilere ulaşabilecekleri belirtildi.