Tartışmalı Karar: Altın Portakal Film Festivali’nde Yer Alan Filmin Kültür Bakanlığı Tarafından Çekilmesi

Bakan Tunç’tan Yalçınkaya kararına tepki: ‘AİHM yetkisini aştı’

Altın Portakal Film Festivali’nde tartışmalara sebep olan bir karar, haberimizin odak noktasını oluşturuyor. Bu karara ilişkin yapılan açıklamalar, tartışmaların daha da derinleşmesine neden olmuş durumda.

Kararın geçerli olmadığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yetkisini aştığını dile getiren bir kişi olan Tunç, “Kararın 6’ya karşı 11 oyla çıkması, onların da tam bir görüş birliği içinde olmadıklarını gösteriyor. Bu kararın sadece söz konusu dosya ile ilgili olduğunu düşünüyoruz çünkü her dosyanın kendine özgü durumları vardır. Her yargılanan kişi, özellikle toplanan deliller açısından ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Dolayısıyla bu kararın emsal teşkil etmeyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Filmin Altın Portakal’a kabul edilmesi sonrasında Kültür Bakanlığı’nın festivalden çekilmesine değinen Tunç, bu kararı “Özellikle geleneksel bir nitelik taşıyan Altın Portakal Film Festivali’nde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle izin verilemez. Kültür Bakanlığı’nın aldığı kararı son derece doğru buluyoruz” şeklinde değerlendirdi.