2023: Türk Sporunda Tarihi Başarıların Yılı

100. yıla yakışan gurur tablomuz: 2.302 altın + 2.445 gümüş + 2.230 bronz: 6.977 madalya

Türkiye’nin 100. yaşını kutladığı 2023 yılı, Türk sporu için tarihi bir döneme sahne oluyor. 1 Ocak-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen uluslararası turnuvalarda mücadele eden sporcularımız, toplamda 6 bin 977 madalya kazandı. Bu madalyaların 2 bin 302’si altın, 2 bin 445’i gümüş ve 2 bin 230’u bronz oldu. Bu da, sporcularımızın her gün ortalama 21.6 madalya aldığını gösteriyor.

Spor alanında elde edilen bu başarılar, spor altyapısındaki atılımlardan kaynaklanıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, 2023 yılındaki sporcularımızın performansından gurur duyduğunu belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, sporda da büyük başarılar elde ediyoruz. Sporcularımız katıldıkları uluslararası organizasyonlardan madalyalarla dönüyor.” dedi. Bakan Bak, bu başarıların tesadüf olmadığını vurgulayarak, “Bu başarılar, spor altyapısındaki atılımlar sayesinde gerçekleşti. Türkiye’nin her köşesinde yapılan spor tesisleri, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü vizyonuyla hayata geçirildi.” şeklinde devam etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın projeleri ve planlı çalışmaları, başarıya ulaşma ve sürekli gelişme için önemli bir rol oynuyor. Milli sporcularımıza teşekkür eden Bakan Bak, aynı zamanda sporcuların aileleri, antrenörler, kulüpler ve federasyonlar ile yöneticilere de teşekkür etti. Bakan Bak, milli sporcularımızın Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılında daha nice hikayelere imza atacaklarına ve bunu başaracaklarına içtenlikle inandığını ifade etti.

Türkiye’de lisanslı sporcu sayısı, tesis yatırımlarının yanı sıra eğitim, teşvik ve doğru yönlendirme sayesinde büyük bir artış kaydetti. 21 yıl önce 278 bin olan lisanslı sporcu sayısı, şu anda 13 milyon 567 bin 158’e yükseldi. Bu rakamın 8 milyon 962 binini erkek, 5 milyon 566 bin 196’sını ise kadın sporcular oluşturuyor.

Futbol ve basketbol dışında, futbol ve basketbol hariç olmak üzere toplam 302 bin 502 antrenör bulunuyor. Bu sayı, 2002 yılında toplam 3 bin 173 olan rakamlara kıyasla büyük bir artış gösteriyor.

Türk sporcularının Tokyo Olimpiyatları’ndaki performansı, 2024 Paris Olimpiyatları için umutları artırdı. Japonya’da yapılan Olimpiyat oyunlarında 108 sporcuyla katılan Türkiye, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz madalya kazanarak toplamda 13 madalya elde etti. Bu başarılar, Türkiye’nin Olimpiyat tarihinde en yüksek madalya sayısına ulaşmasını sağladı. Türkiye, okçuluk, boks, tekvando, karate, cimnastik ve güreş branşlarında elde edilen başarılarla madalya sıralamasında 20. ve altın madalya sıralamasında 35. olarak yer aldı.

Sponsorlar, spor kulüpleri ve sporcular için maddi imkanlar sağladıkça, başarı şansı da artıyor. Sponsorların desteği sayesinde kulüplerimiz Avrupa kupalarında şampiyonluklar kazandığı gibi A Milli Kadın Voleybol Takımımız da Milletler Ligi, Avrupa Şampiyonası ve 2024 Olimpiyatları Elemeleri’nde birinci olunca voleybol sporuna ilgi iyice arttı. Bu sebeple Voleybol Federasyonu, en çok sponsor desteği alan takım sporu federasyonu oldu. Futbol ikinci, basketbol üçüncü ve hentbol da dördüncü sırada yer aldı.