Avrupa’nın Büyük Liglerinde 2023 Yaz Transfer Dönemi: İngiltere Önde

İngiltere transferde zirveyi bırakmadı, Galatasaray'ın rakibi Manchester United'dan 206 milyon Euro

Avrupa’nın 5 büyük ligi olan Premier Lig, Ligue 1, Serie A, Bundesliga ve La Liga’da 2023 yaz transfer dönemi sona erdi. Beklenildiği gibi İngiltere, bonservislere en çok para harcayan ülke oldu. Premier Lig ekipleri toplamda 2.7 milyar Euro harcayarak en pahalı transferlerin çoğuna imza attı. Sürpriz bir şekilde Fransa Ligue 1 kulüpleri ise 900 milyon Euro’ya yakın harcama yaparak İngiltere’nin ardından ikinci sırada yer aldı. İtalya Serie A takımları 845 milyon Euro, Almanya Bundesliga takımları ise 747 milyon Euro harcadı.

Ancak en az harcama yapan ülke İspanya La Liga kulüpleri oldu. İspanyol ekipleri toplamda 432 milyon Euro harcayarak diğer ülkelere göre daha az yatırım yapmış durumda. Bir zamanlar İspanyol ve İngiliz futbolu arasında hangi ligin daha iyi olduğu tartışmaları oldukça yaygındı. Bu rekabet sadece sahada değil transfer dönemlerinde de hissediliyordu. Ancak günümüzde Arap ve Amerikan sermayesinin yatırımlarıyla birlikte Premier Lig, diğer liglere kıyasla daha da öne geçmiş durumda. Artık La Liga bile Premier Lig’i yakından takip etmek zorunda kalıyor.

Bu yaz döneminde Suudi Arabistan kulüpleri transfer konusunda büyük yatırımlar yaptı. Toplamda 846 milyon Euro bonservis harcaması yaparak İngiltere ve Fransa’nın ardından en çok yatırım yapan üçüncü ülke konumuna geldi. Transfer rekortmenleri ise Arsenal’e transfer olan Declan Rice ve Chelsea’ye transfer olan Moises Caicedo oldu. Her biri 116 milyon Euro’ya transfer olan bu futbolcular büyük ses getirdi. Ayrıca Real Madrid’e giden Jude Bellingham 103 milyon Euro bonservis bedeliyle ikinci sırada yer alırken, Bayern Münih’in Harry Kane transferi 100 milyon Euro ile üçüncü sırayı aldı.

Manchester United ise transfer döneminin son gününde birkaç transfer gerçekleştirdi. Fiorentina’dan Sofyan Amrabat’ı kiralayarak orta sahasını güçlendiren ManU, ayrıca Tottenham’ın sol beki Sergio Reguilon’u da bir yıl süreyle kiraladı. Daha önce de Atalanta’dan Rasmus Hobjlund, Chelsea’den Mason Mount, İnter’den Andre Onana ve Leicester City’den Johnny Evans transfer eden ManU’nun toplam transfer harcaması 206.7 milyon Euro’ya ulaştı. Galatasaray’ın düşündüğü transferlerden biri olan Sofyan Amrabat, Manchester United’a transfer olmasıyla ağabeyi Nordin’in çabalarına rağmen İngiliz kulübünün tercihi oldu. Kulüp, Sofyan Amrabat için kiralama süresi boyunca 10 milyon Euro ödeyecek ve sezon sonunda bonservisini almak istemesi durumunda 25 milyon Euro daha ödeyecek. ManU’nun bu transferlerle kadrosunu güçlendirdiği görülüyor.