Galatasaray: Devler Ligi’nde Göz Kamaştıran Bir Geri Dönüş

Şampiyonlar Ligi'nin 'Aslan'ı geri döndü! Galatasaray devleri geride bıraktı...

Galatasaray, uzun bir aranın ardından Devler Ligi’ne dönüş yapmayı başardı. Son olarak 2019-20 sezonunda bu turnuvaya katılan sarı kırmızılılar, grup aşamasına adını yazdırdı. Cimbom, bu başarıyı elde etmek için 3 eleme maçı oynamak zorunda kaldı. Direkt olarak 7 kez, eleme maçlarını geçerek ise 10 kez gruplara katıldı. Bu şekilde Avrupa’nın en prestijli kulüp turnuvasında tam 17 kez sahne aldı.

Galatasaray’ın bu önemli başarısını görmek için Şampiyonlar Ligi’nin tarihine ve istatistiklerine göz atmak yeterli. Sarı kırmızılılar, 1992-93 sezonundan bu yana bu organizasyona en çok katılan 17 takımdan biri oldu. Bu listede İspanyol devleri Real Madrid ve Barcelona, 28 kezlik katılımlarıyla zirvede yer alırken, Almanya’dan Bayern Münih ve Portekiz’den Porto 27 kezle ikinci sırayı paylaşıyor. Üçüncü sırada ise 25 kez katılım hakkı elde eden İngiliz temsilcisi Manchester United bulunuyor.

Galatasaray, 17 kez gruplara kalmayı başaran İnter ile birlikte 8. sırayı paylaşıyor. Ancak Cimbom, son şampiyon Manchester City (13), 2 kez finalde kaybeden Atletico Madrid (14), 2 şampiyonluk ve 3 ikincilik elde eden Liverpool (15), başarıya ulaşamayan PSG ve Lyon’u (16) geride bırakarak önemli bir sıralama elde etti. Ayrıca Galatasaray’ın katılım sayısı, diğer Türk takımları Beşiktaş (8), Fenerbahçe (6), Trabzonspor (1), Medipol Başakşehir (1) ve Bursaspor’un (1) toplamına eşit.

Galatasaray, bugüne kadar UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 183 maç oynadı ve Avrupa kulüpleri arasında 19. sırada yer aldı. Zirvede 476 maçla Real Madrid bulunurken, Bayern Münih 382 maçla ikinci sırayı, Barcelona da 339 maçla üçüncü sırayı elde etti.

Sarı kırmızılılar, maç sayısı bakımından Borussia Dortmund (170 maçla 21.), Atletico Madrid (160 maçla 23.) ve son şampiyon Manchester City’yi (119 maçla 39.) geride bırakmayı başardı. Türkiye’nin diğer büyük takımları Fenerbahçe, 107 maçla 47. sırada yer alırken, Beşiktaş ise 89 maçla 51. sırayı elde etti.