Arılara Zarar Veren İki Aktif Madde Kullanımı Yasaklandı, 4 Maddede Kısıtlama Devreye Girdi

Bakanlık duyurdu! Arılara verdiği zararla gündeme gelen 2 pestisitin kullanımı sonlandırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Imidacloprid ve Thiamethoxam dahil olmak üzere arılara zarar veren iki aktif Bitki Koruma Ürününün kullanımını sonlandırma kararı aldı. Ayrıca daha önce sınırlamalar getirilen 4 aktif maddeyle birlikte, 1 Ağustos itibarıyla bu maddelerin kullanımı tamamen sonlandırıldı. Son yasaklarla birlikte, ülkemizde yasaklanan aktif maddelerin sayısı 223’e ulaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Ülkemizde çevre sağlığı, gıda güvenirliği, hayvan sağlığı ve hedef dışı organizmaların korunması gibi konular göz önünde bulundurularak, riskli olduğu belirlenen pestisitlerin yasaklanması veya sınırlanması kararları alınmaktadır. Bu kararlar, bitki hastalık ve zararlılarıyla etkin bir mücadele edilmesi ve alternatif ürünlerin kullanıma geçilmesi gibi kriterlerle birlikte değerlendirilmektedir” denildi.

Bugüne kadar 217 aktif maddeye ait Bitki Koruma Ürününün kullanımının sonlandırıldığı belirtilen açıklamada, daha önce sınırlama getirilen 6 aktif maddeye ait ürünlerin kullanımının da sonlandırıldığı ifade edildi. Bu son yasaklarla birlikte, bugüne kadar yasaklanan aktif madde sayısı 223’e ulaştı.

Özellikle Imidacloprid ve Thiamethoxam gibi “Neonicotinoid” grubuna ait aktif maddelerin ülkemiz arıcılığı için büyük önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, bu ürünlerin piyasada bulunan miktarının kontrollü bir şekilde tüketilmesi ve alternatiflerinin kullanılması gerektiği belirtildi. Bu nedenle, söz konusu aktif maddelerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar tamamen kullanımının sonlandırılacağı ifade edildi. Diğer dört aktif madde olan Desmedipham, Linuron, Dimethioate ve Ethoprophos’a ait Bitki Koruma Ürünlerinin ise 1 Ağustos itibarıyla kullanımının tamamen sonlandırıldığı bildirildi.